Общинският съвет прие нов подробен устройствен план за центъра на София

Столичният общински съвет прие подробен устройствен план за центъра на София. Решението бе взето с 36 гласа "за", като само 9 съветници от БСП се въздържаха или гласуваха "против", а дебатите бяха кратки и вяли. Главният архитект на града Петър Диков, който е вносител на предложението, заяви, че планът е консервативен - запазва зелените площи, дърветата и дава възможност за археологически разкопки. Предишният план бил създаден преди повече от 100 години и имал множество поправки.

Подробният устройствен план обхваща части от кварталите "Оборище" и "Средец". "Доста недобри практики се случиха през последните 20 години, защото се правеха на парче. С този план прекъсваме тази практика. Ние даваме шанс на центъра на София с неговата история, древна история, да започне да показва каквото има под паважа на София и да го показва така, че хората да могат да го възприемат. Това има и чисто прагматична цел – привличане на туристи", каза арх. Диков"

Планът предвижда бъдещето развитие на столицата и осигурява запазването на парковете и дърветата в центъра, защита на културно-историческото наследство и недопускане на мащабно строителство. Основната му задача е превенцията на наличното. "Някои мераци за по-мащабно строителство в центъра на София се пресичат с този план... Вътре в урегулираните поземлени имоти се пази до максимум всяко едно дърво в центъра на София. Зеленината в центъра е едно от основните му качества и едно от основните му предимства спрямо центровете на доста други градове", посочи още Диков миналата седмица.

Той даде за пример емблематичната сграда на ресторант "Синият лъв" с вековната градина срещу Народния театър "Иван Вазов", където е било предвидено строителство на висока бизнес сграда. Сега това няма да се случи.

"Царските" конюшни, които се намират на ъгъла на булевардите "Дондуков" и "Левски" срещу сградата, където беше централата на НДСВ, също се запазват и няма да се строят два небостъргача по 100 метра, каквито амбиции имаше, даде друг пример арх. Диков.

Заради обществено недоволство няма да има автомобилно движение по ул."Сан Стефано" откъм бул. "Руски", както е било заложено първоначално.

Подробните устройствени планове в столицата вече покриват 60 % от територията й, посочи арх. Диков. По думите му вече са направени близо 100 подробни устройствени планове, а в процедура са още 100.

Всички археологически структури в резервата "Средец - Сердика" ще бъдат изследвани и се предвижда цялостно проучване на римския амфитеатър. Планът допуска при тези проучвания сградата на "Гьоте институт" да бъде съборена, въпреки че е паметник на културата, защото археологията е по-ценна, обясни зам.-кметът Тодор Чобанов миналата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини