Няма антракс в каймата и надениците

Няма антракс в каймата, кебапчетата, кюфтетата и надениците, иззети в понеделник от транжорната "Дари" в кв. "Аспарухово", където нелегално бе разфасована умряла от болестта крава. Това заяви областният управител на Варна Стоян Пасев, позовавайки се на резултатите от взетите проби.

Ден по-рано на работни повърхности в запечатаната транжорна бяха открити спори на антракс. Това предизвика затварянето на 22 заведения и един магазин, получавали месо от "Дари".

Цяла нощ кръчми, павилиони за бърза закуска, бистра и хотелски ресторанти във Варна, Златни пясъци, Кранево и Бяла бяха дезинфекцирани, а сутринта осъмнаха с табели "Не работи".

От фризерите им бяха иззети стотици килограми месо, които тепърва ще бъдат изследвани. "Рискът в тях да има антракс е почти нулев. Няма проблем и аз да хапна публично кебапчета", коментира Пасев.

След като каймата в транжорната се оказа чиста, властите обявиха, че ще смекчат режима спрямо запечатаните търговски обекти. Затворени остават само магазинът и транжорната, а заведенията могат да работят, но ще сервират само питиета, докато не излязат пробите от кухните им.

Това ще отнеме няколко дни, защото изследванията се правят в София, поясни вр.и.д. директор на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Даниел Денев. Заради хигиенните пропуски и заради факта, че е приел за обработка месо без документи, собственикът на ЕТ "Дари" Пламен Илиев ще отнесе няколко акта, категоричен бе д-р Денев. Той отхвърли обвиненията, че БАБХ е действала мудно.

Вина имал починалият от кожната форма на антракс собственик на заразената крава Румен Стоянов. Оказа се, че дори след като потърсил Бърза помощ 3 дни след като се заразил, смятал, че е нахапан от насекоми, разбра "Труд". "Направил е най-лошото нещо. Не е съобщил на ветеринарите как е умряло животното, а го е заклал и продал. А собственикът на транжорната отричаше да е приемал месото", коментира Денев.

Новините обаче не зарадваха собствениците на ревизираните заведения. "Удрят ни бизнеса насред най-трудния от години сезон", възроптаха те. Антраксната тревога се прехвърли и в забавачките. По нареждане на общината малчуганите минават на постни ястия, пилешко и риба.

Полицията образува досъдебно производство. В сряда вечерта за 24 часа бяха задържани Пламен Илиев и още трима души, чиято самоличност и полицията, и прокуратурата не пожелаха на съобщят.

Положителна за антракс е пробата за второто умряло животно във варненското село Млада гвардия,каза след заседанието на кризисния щаб областният управител на Варна Стоян Пасев.

Кравата е била погребана и няма опасност от зараза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини