Митничарите ще разследват ДДС измами

Митничарите вече ще могат да извършват оперативно-издирвателна дейност за разкриването на измами с акцизи и ДДС при внос. Освен това ще могат да конвоират нарушители, предвиждат промени в Закона за митниците, които бяха приети в парламента на второ четене.

В момента с тези данъчни измами се занимава само полицията. Ако става въпрос за неизвестен извършител, издирването му се възлага на МВР, а с това вече ще могат да се занимават и митничарите. За да изпълняват новите си правомощия, те ще имат достъп до информационната система на МВР.

Текстовете предизвикаха недоволството на депутатите от опозицията. „Създадената нова полицейска структура е неподлежаща на контрол“, възмути се депутатът от БСП Красимир Янков. Той изрази резерви и към поправките, които позволяват на служителите на Ваньо Танов да общуват с външни лица при разследването. „Това означава вербуване на сътрудници“, каза той.

Бившият вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов също изрази резерви към промените. Според него митниците нямат капацитет да се справят с новите правомощия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес