Убийството в Лозенец: Ще промени ли експертизата на втория изстрел обвинението срещу Николай Христов?

Точно 2,08 промила алкохол е имало в кръвта на шефа на Фонд “Научни изследвания” Николай Христов, когато е гръмнал своя приятел от детинство Красимир Илиев. Това стана ясно в Софийския апелативен съд, където Христов обжалва наложения му постоянен арест.

Кръвопролието станало на 14 юли около 19 ч вечерта, когато Илиев бил на гости в апартамента на Христов в столичния кв. “Лозенец”. Според прокуратурата, след като двамата се напили, шефът на фонда взел законния си боен пистолет, заредил го с патрони и прострелял смъртоносно госта си в дясното око.

Адвокатите на Христов Ина Лулчева и Атанас Атанасов заявиха, че клиентът им нямал никакъв мотив да убие приятеля си. Те нарекоха случилото се злополука между близки хора.

Магистратите се позоваха на показанията на единствената очевидка на кръвопролитието - домашната помощница Миглена Иванова. Пред Христов тя казала, че е притеснена, защото държи оръжие в дома си. Той обаче й показал, че в пищова няма патрони.

Преди фаталния куршум да прониже Илиев, той спял на едно от креслата в хола. По думите на Иванова гостът бил мъртвопиян и изобщо не можел да се изправи на краката си. Експертиза посочила, че е имал 3,54 промила алкохол в кръвта.

Според показанията на свидетелката тя била в кухнята, когато чула изстрел, но поради физическите си недъзи видяла само, че двамата мъже били един срещу друг, а Илиев седял на креслото. “Краси не е държал пистолет, камо ли да стане да търси патрони и да го зарежда. Той беше много пиян”, казала Иванова пред разследващите. Тя предполага, че Христов е отишъл до спалнята и от метална каса е взел патрони и заредил оръжието. През това време тя приготвяла вечерята.

Според магистратите от лекарска експертиза по делото ставало ясно, че смъртоносносният изстрел е от разстояние, а не от упор, което изключвало възможността за самоубийство. Илиев имал барутни частици по ръцете, но се смята, че те са попаднали, след като Христов е гръмнал. Имало и втори изстрел, но от прокуратурата обясниха, че тепърва експертите ще проверяват неговата траектория.

Синът на Илиев казал на разпитите, че два дни преди убийството баща му изглеждал нормално и по нищо не личало да мисли за самоубийство.

“От 1979 г. сме приятели с Красимир и винаги съм му помагал. Не съм го убил. Моля да пуснете на свобода”, каза Христов пред съдиите. Окончателното им решение бе - остава зад решетките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право