Японската медийна група Nikkei купи Financial Times за 1.3 милиарда долара

Японската медийна група Nikkei, която издава едноименния бизнес всекидневник, купи днес икономическия и финансов ежедневник Financial Times на британската издателска къща Pearson за 1.3 милиарда долара, съобщи "Ройтерс", цитиран от Дневник.

Британската фирма е световен лидер в областта на образователната литература и е взела решение да напусне медийния бранш и да се съсредоточи единствено върху образователния сектор, казва по-рано днес пожелал анонимност източник.

Малко реди да бъде огласена сделката, германският медиен концерн "Axel Springer", сочен за най-вероятния купувач, опроверга информацията, че води преговори.

Pearson продава FT Group, която включва вестник Financial Times, уточнява БТА, като цитира "Асошиейтед прес". В сделката, която се очаква да приключи до края на годината, обаче не влиза 50-процентовият дял на FT Group в Economist Group, издател на списание "Икономист".

Главният изпълнителен директор и председател на борда на Nikkei Цунео Кита, цитиран от "Асошиейтед прес", заяви, че е "изключително горд" да работи в екип с FT.

Изпълнителният директор на Pearson Джон Фалън коментира, че холдингът е бил горд собственик на FT близо 60 години, но при сегашната информационна среда най-добрият начин да се гарантират журналистическият и търговският успех на групата, e да бъде част от световна дигитална новинарска компания. Сега Pearson ще се съсредоточи изцяло върху глобалната си образователна стратегия, отбеляза директорът.

Продажбата на световното бизнес издание отдавна се обсъжда най-вече заради настъпването на Pearson на пазара на образователни услуги в Северна Америка и развиващите се пазари, но досега фирмата твърдеше, че иска да го запази.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес