Манолова обеща да не е опозиция на ГЕРБ

Социалистката Мая Манолова обеща да бъде „най-добрият съюзник“ на „едно умно управление“, ако бъде избрана за омбудсман. Това стана по време на изслушването на кандидатите за национален защитник в парламентарната комисия за правата на човека. Дългогодишната депутатка от БСП ще се бори срещу сегашния титуляр на поста Константин Пенчев, а изборът изглежда е в ръцете на народните представители от ГЕРБ. Гласуването е тайно.

На въпрос дали може да бъде еднакво дистанцирана от всички партии след солидния си стаж в столетницата Манолова отвърна, че чудесен пример за това е сегашният омбудсман, който преди това е бил в ръководството на НДСВ. А после се обърна и каза на депутатите от ГЕРБ, че могат да работят добре, макар и някои от тях да не вярват. Според слуховете в парламента Манолова е договаряла подкрепата на управляващите лично с премиера Бойко Борисов. Зам.-шефът на партията Цветан Цветанов обаче бил против заради „помощта“ на Манолова за раздухване на аферата „Костинброд“.

Ако бъде избрана за омбудсман, социалистката поиска да присъства на заседанията на Министерския съвет, когато се решава въпрос, свързан с най-уязвимите. В концепцията й е националният защитник да иде при хората, като посети поне по веднъж всички градове и села у нас.

Пенчев, който е кандидат на Реформаторския блок, обеща да продължи каузите си и да направи омбудсмана обединител на гражданското общество. Той предложи още да бъде избран и детски омбудсман.

За кандидатурата в „12 без 5“: Пенчев не искал да бъде употребен

Сегашният омбудсман Константин Пенчев обясни, че макар и със страх да не бъде употребен, приел номинацията за втори мандат, за да не предаде гражданските организации, които го подкрепят. Пенчев бе номиниран в „12 без 5“ от Реформаторския блок, макар че ден по-рано твърдеше, че добрият обществен защитник се познава по това, че не го предлагат за нов мандат.

Пенчев отчете срещи с 2500 граждани със затруднения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика