Биячите на малкия Христо го налагали “редовно и дори с удоволствие”, държали детето заключено в шкаф (обзор)

Пребитият от детегледачи 3-годишен Христо излезе от кома и вече диша сам, съобщиха от “Пирогов”. Момченцето е в съзнание и дори е разговаряло с майка си Невена и е искало тя да му пее. Заради травмите обаче Христо ще остане в болницата под наблюдението на лекарите.

Софийският градски съд остави в ареста двамата обвинени за побоя - Александър Донов и Патрик Първев. 18-годишните младежи бяха задържани в понеделник вечерта. Двамата трябвало да се грижат за детето, докато майката е в чужбина. Вместо това те го малтретирали и дори държали заключено в шкаф, стана ясно в съда.
Според прокурор Иван Тасков обвиняемите не признавали, че са пребивали детето. Според него причината за издевателствата била, че “детето било непослушно”.

В съдебната зала се разбра също, че по делото има снимки на детето със синини. В показанията си майката обяснила, че в разговор с детегледачите по скайп забелязала синини по лявата буза на сина си, но предположила, че тя е от детска игра. Според съдебно-медицинска експертиза по тялото и главата на малкия Христо има много увреждания, причинени от тъпи предмети. Анализът сочи още, че детето било системно малтретирано - от 7 до 10 дни преди постъпването му в болница. Лекарите твърдят, че ако не е била извършена спешна операция, смъртта на Христо щяла да бъде неизбежна.

Адвокатът на Патрик поиска той да бъде пуснат под домашен арест заради болки в корема. Защитникът на Александър поиска същото. Според него обвинението не трябвало да бъде за опит за убийство, тъй като младежите нямали намерение да довършат боя до смърт.

Съдията Емил Дечев обяви, че са събрани достатъчно данни, че обвиняемите са извършители на престъплението. Според магистрата нямало реална опасност Александър и Патрик да се укрият, но биха могли да повторят действията си. Той се позова на проявената жестокост към безпомощното 3-годишно дете. Съдията определи извършеното насилие като “редовно и дори с удоволствие” и наложи постоянен арест на двамата детегледачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право