Компромис от всички: Ще има промени в конституцията (обзор)

Промени в конституцията в крайна сметка ще има. Парламентът обаче няма да гласува сегашния проект, а днес ще бъде внесен нов, съкратен вариант. Той ще се гласува през август или септември.

За това се разбраха лидерите на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ на поредните, финални преговори. БСП и “Атака” не участваха.

Новите предложения за промени в основния закон събират над 160 гласа. До днес АБВ ще мислят дали да се подпишат под новия проект, за да станат 180 вносителите. Това би ускорило приемането на поправките в конституцията дори в рамките на месец. Реформаторите отстъпиха от отпадане на тайния вот във ВСС и съкращаването на мандата му. ДПС направиха компромис с разпределението на членовете на ВСС в съдийската и прокурорската колегия. (Какво остава и какво отпада от досегашните промени - виж вдясно.)

Искам да кажа само едно голямо благодаря на лидерите на всички политически партии, които дойдоха сега - ГЕРБ, ДПС, РБ, ББЦ, ПФ, АБВ - за това, че надраснаха партийните си пристрастия, заяви премиерът Бойко Борисов, който излезе първи от залата. Според него управляващите се съобразили с всички мнения и с компромисите, които всички искали, без това да се отрази на съдебната реформа. “Това е един изключителен знак към народа, към Европа, че има политически лидери, партии, които могат да надскачат егото си, когато става въпрос за държавата”, категоричен бе премиерът.

Съгласието бе плод на интензивни 4-дневни совалки. Ръководството на реформаторите се затвори в стаята си в парламента към 11 ч с две колички сандвичи и хапки, за да преговарят коалиционно. Към 12, 45 ч лидерът на ДСБ Радан Кънев излезе от стаята на ДПС. “Намираме се на ръба на исторически компромис”, каза само загадъчно той. В сряда той се е срещал и с премиера, и с вицепремиера Румяна Бъчварова, и с президента Росен Плевнелиев. Никой нямал надеждата, че можело да се стигне толкова напред в преговорите.

След следобедната среща Кънев определи постигнатото съгласие като изумителен успех отвъд очакванията му. Той благодари на лидера на ДПС Лютви Местан за конструктивността.

Местан заяви, че е доволен, че партиите в 43-тото НС са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. “Взехме трудно, но и вярно решение”, каза той. И добави, че е постигнато стратегическо мнозинство в парламента с активното участие на ДПС.

Само от ДБГ на Меглена Кунева, които са в РБ, обявиха, че застават зад новия проект, но настояват за цялостна реформа и депутатите им имат мандат да подкрепят проекта, “гласувайки по съвест”.

Посланиците на страни от ЕС и САЩ подписаха апел към парламента за съдебните реформи.

Какво остава в новия законопроект: Отпада съкратеният мандат на ВСС

След първото четене на промените проектът ще бъде даден за тълкуване на Конституционния съд

В проекта за промяна в конституцията, който ще бъде внесен днес от всички ПГ без БСП и “Атака”, остават следните предложения от досегашния проект, предложен от управляващите и защитаван от правосъдния министър Христо Иванов:

Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорско-следователска.

Съдийската колегия ще е от 13 членове - шефовете на ВАС и ВКС, 6 съдии, избрани от общото събрание на съдиите и 5-има членове от парламентарната квота.

Прокурорско-следователската колегия е от главния прокурор, 4 прокурори, избрани от общото им събрание, 1 следовател - пряко избран от гилдията и 6 членове от парламентарната квота.

Решенията за назначения на магистрати ще се вземат от всяка от колегиите на ВСС.

Инспекторатът към ВСС ще има разширени правомощия и ще може да проверява магистратите за конфликт на интереси, верността на имуществените им декларации, уронване на престижа и др.

Частично остава разширяването на кръга на имащи право да сезират Конституционния съд - това ще може да прави Висшият адвокатски съвет.

От досегашните идеи отпада съкращаването на мандата на ВСС от 5 на 4 г. и отмяната на тайното гласуване на членовете на съвета. Инспекторатът на ВСС също така няма да се разделя на колегии.

Конституционният съд ще трябва да тълкува дали разделянето на ВСС може да се гласува от обикновен парламент.

Промяна: ДПС ще маха преференциите

ДПС иска отмяна на ниския праг за преференциално гласуване за общински съветници - такава поправка в Изборния кодекс са внесли депутатите от движението. Сега пренареждането на партийните листи може да стане със 7% предпочитания за даден кандидат в рамките на вота за формацията.

Другата им идея преди местния вот е право да си избират кмет да имат села с над 350 жители вместо с над 100, както е сега. Движението отново предлага и отпадане на забраната за агитация на майчин език, ако е осигурен превод на български език.

Засега управляващите нямат намерение да отварят Изборния кодекс за промени преди местния вот през октомври. Срещу отмяна на преференциите са от РБ. В ГЕРБ обаче има такива настроения, макар и неофициално обявени.

Михаил Миков за реформите: Получава се прасе с крака на пиле

“Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не на някакъв пазар - твоите 20 гласа срещу какво ще ги дадеш и го драскаме в тефтерчето, минаваш през другия кабинет - а твоите 15 или 10 гласа срещу какво ще ги дадеш, драскаме в тефтерчето. Накрая се получава прасе с крака на пиле.” Така лидерът на БСП Михаил Миков обясни защо партията му няма да участва в председателския съвет за промените в конституцията. Зад лозунга за реформиране на съдебната власт не се пристъпва към истинска реформа, а се прави опит за прегрупиране на влиянието в управлението на съдебната власт и конструирането на мнозинството, смятат той и Янаки Стоилов. Миков каза, че през август в БСП ще поработят и ще внесат свои предложения за промени в Закона за съдебната власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика