„Блумбърг”: Петролът ще поевтинее рекордно за последните 30 години

Ситуацията на световния петролен пазар е такава, че може да се прогнозира най-голямото за последните 30 години понижение на цените, съобщи „Блумбърг”, като се позова на аналитици на „Морган Стенли”.

Експертите смятат, че досегашното понижение на цените на петрола вече се е отразило негативно на инвестициите в разработването на нови находища, но това не се е отразило на предлаганите по световните борси барели. Само членовете на ОПЕК предлагат по 1.5 милиона барела за денонощие.

Свалянето на санкциите срещу Иран и подобреното политическо положение в Либия ще доведат до нови добити количества, които ще окажат нов натиск върху цените. Това в крайна сметка може да предизвика спад в котировките дори по-голям от този през 1986 година.

През тази година барел петрол се търгуваше по 10 долара и няколко години се задържа в диапазона 10-20 долара. Страните-производителки на петрол понесоха сериозни загуби, а за Съветския съюз тази цена стана една от основните причини за икономическия крах.

Това признава и Егор Гайдар, който смята, че намаляването ан приходите от износа на петрол са попречили на страната да купува зърно, да обслужва външния си дълг и да финансира армията и военно-промишления комплекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят