Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Борисов и Орбан поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Собственикът на “Милан” пред фалит

Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Пенсионерка дари 10 хил. лева за паметник на Васил Левски

Пенсионерка от Мездра дари 10 000 лева за паметник на Васил Левски, съобщи БНТ. Това са спестяванията на жената след 40 години трудов стаж, но за нея монументът се е превърнал в лична кауза. С помощта на местната община и стотици други дарители бюст-паметникът на великия българин вече е факт.

След четири години упорита работа и борба със скептицизма на някои свои съграждани, дарителката Пенка Георгиева и създаденият от нея инициативен комитет видяха с очите си как се сбъдва тяхната мечта. “Чувам сега някои да казват: тя не е съвсем наред, да даде толкова много пари. Други пък казват: имала-дала. Пък аз съм ги дала от сърце и душа, защото знам, че щом съм обещала – трябва да изпълня”, казва Пенка.

Пенсионерката смята, че паметник на Левски трябва да има във всеки български град. Апостола на свободата е пряко свързан с този край, защото в околните села е основал 5 революционни комитета. В събирането на помощи се включили и ученици, които не се отчаяли, дори когато неизвестни откраднали от училището кутията с даренията.

“Благодаря на всички, които повярваха в мен и моята кауза и ме подкрепиха в тази битка. Сега съм щастлива, че доведохме нещата до успешен край и че го има този паметник, когато ние нужно да отидем, да се поклоним на Апостола и неговите святи думи”, допълва Георгиева.

Дарителската мечта на Пенка Георгиева продължава – сега тя събира съмишленици, за да се постави паметна плоча на големия писател и родолюбец Николай Хайтов на фасадата на местното читалище.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.