Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Историята за мезе С торта „Опълченците на Шипка” се отчете президентството преди 10 години

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Христо Иванов: Нищо не е окончателно приключило

Има един прост начин да се получи моята оставка и това е да се завърши реформата. Това каза Христо Иванов, министър на правосъдието, в предаването „Денят започва” по БНТ.

На въпрос кой протестира срещу него, той отговори: „Не знам, на това трябва да отговорят гражданите, които протестират. За мен тези протести и контрапротести са израз на едно нещо. Без да навлизам в дебат с хората, протестите са израз на това, че ние в ключовите моменти от този месец, създадохме усещане за загуба на перспектива. Хората и от двете страни имат свои различни представи за съдебната реформа и имат свои представи как трябва да се случи. Дори и тези, които незнаеха името на министъра, съм сигурен, че искат да живеят в по-добра държава, където има по-високо доверие в съда и прокуратурата”.

Министър Иванов посочи, че усилията за реформи, които той полага, няма да намалеят с времето. На въпрос какво предстои, той отговори: „Следващата стъпка е през август месец. Днес се внася законопроектът, а кога ще се гласува ще видим според това, какъв календар ще бъде обявен от Народното събрание. Моят фокус преминава обратно към Закона за съдебната власт. Трябва да отразим коментарите и бележките, които сме получили и септември месец да организираме широк кръг дискусии, за да може да го внесем в парламента”.

“Не може да остава впечатление за някакво съглашателство. Нищо не е окончателно приключило”, заяви министърът на правосъдието.

“Споразумението по никакъв начин, не означава, че отпадналите текстове, не могат да бъдат поставени на обсъждане. Минаваме на второ ниво на играта. Разполагаме със 180 подписа, подписалите го много трудно ще могат да отстъпят назад. Постигнахме сигурност. От гледна точка на съдебната реформа ще имаме много интензивна есен”, каза още Иванов.

Новият проект за промени в Конституцията ще бъде внесен в парламента днес. Определените като консенсусни промени пък влизат за обсъждане след седмица на интензивни разговори между партиите.

Консенсусни са разделянето на Висшия съдебен съвет, прекия избор на магистратската квота и засилване правомощията на Инспектората. Висшият адвокатски съвет ще има право да сезира Конституционния съд. В проекта, който ще бъде внесен, остават предложението за разпределение на професионалната и парламентарните квоти в колегиите и за правомощията на пленума.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.