Първанов: АБВ ще даде само един подпис за новия проект за промени в Конституцията

АБВ ще има един подпис в тази листа. Освен, ако нещо не се наложи, ако не достигат един-два подписа, но това вече е въпрос на технология. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов преди заседанието на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Днес в деловодството на парламента трябва да бъдат внесени предложенията за промени на Конституцията в частта й за съдебната власт. Това ще е трети вариант за реформа на Основния закон, който народните представители дебатираха през последната седмица. Очакванията са поправката да получи подкрепа на над 180 народни представители от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ.

Знакът, даден с подписа на председателя на групата, означава, че ние оставаме в дебата, оставаме в усилията за промяна на конституцията. Възможно e на първо четене да гласуваме "За", но със сигурност на второ четене, когато става въпрос за третия пункт - за това разпределение на колегиите, ние ще бъдем "против", освен ако нещо не се случи до тогава", каза Първанов. Според него самият факт, че се прави успоредно с подписката питане до Конституционния съд в тази част идва да покаже, че вносителите не са уверени, че се прави нещо редно. "Нещо повече, аз твърдя, че това не е редно и от морално-политическа гледна точка, защото ние сме противници на това политкомисарите – извинявам се за израза, във всеки случай тези, които политиците избират в съответните колегии да доминират или както в случая с този проект да блокират – имат възможността да блокират прокурорската квота. За мен това не ускорява реформата, напротив по-скоро я задържа", заяви Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини