Агент на ДС осуетил бягство на Борислав Кьосев във Франция през 1988 г.

Един от най-добрите български волейболисти от края на 80-те и началото на 90-те години Борислав Кьосев е имал намерение да избяга във Франция, но то е било осуетено от секретен сътрудник на Държавна сигурност (ДС), пише desebg.com. Сайтът публикува секретен рапорт, в който случаят е подробно описан.

През 1988 г. българският национален отбор заминава за турнири във Франция и Германия. Към отбора е прикрепен и щатен служител на ДС, за да "обезпечи" българската спортна делегация. В последния ден от престоя във Франция той е получил информация от секретен сътрудник на военното контраразузнаване (ВКР), че капитанът на отбора Кьосев има намерение да остане в страната. състезателят лично изразил желанието си пред секретния сътрудник.

Кьосев обяснил, че щял да замине през нощта за Ница, където е уредил престоя си при предишен турнир.

Става ясно, че волейболистът, определен през 1986 г. за един от най-добрите играчи, многократно е изразявал разочарованието си от ръководството на ЦСКА. Червените отказвали да го пуснат в чужбина, макар да получавали много добри предложения от гръцки клуб.

"С цел недопускане евентуално отклоняване на Кьосев от хотела, посетих стаята на последния, където под формата на приятелско посещение останах до 4 часа сутринта, след което до заминаването на групата останах в хотела", пише в доклада си офицерът от ВКР. От думите му става ясно, че Кьосев не е направил опит да напусне хотела.

По това време в националния отбор е Любомир Ганев. Наскоро комисията по досиетата разкри, че през 1987 г. той е вербуван под псевдонима "Тони" именно от Трето управление (военното контраразузнаване).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини