Започна посещението на Обама в Кения

Започващото днес първо посещение на Барак Обама като президент на САЩ в родината на неговия баща - Кения, не предизвика голям шум в американските медии. От големите вестници само "Ню Йорк таймс" коментира визитата.

Това посещение е много важно и за всички американци като признание на факта, че личните корени, независимо дали сочат към някакво затънтено чуждестранно село или към обширните американски равнини, са част от американската идентичност, се казва в редакционния коментар на "Ню Йорк Таймс".

Кенийската баба, макар и не родна, която Обама нарича Мама Сара, и другите роднини, с които той се срещна при предишните пътувания в Кения, са толкова част от тази идентичност, а и от неговото президентство, колкото и неговото детство в Хаваи и Индонезия, неговата дейност в Чикаго, или следването му по право в университета.

Невъзможно е да си представим, че визията на Обама за ролята на Америка в света или неговите усилия да подобри живота на американците не са повлияни поне частично от това, че той се е сблъскал на лична основа със сложностите на света и от неговата идентичност, пише изданието.

Пътуването на Обама до Африка може и да не донесе ползите, на които той би се надявал като резултат, а строгите рамки на президентския протокол няма да му позволят да се потопи отново в личните емоции на неговата младост. Но когато най-могъщият човек на света се докосва до най-интимните си корени, символизмът на момента надхвърля нормалните измерения на политиката, пише в заключение "Ню Йорк таймс".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят