Гражданство за всички с роднини българи

Българско гражданство ще придобиват всички, които имат поне един близък роднина от български произход. Това решиха депутатите почти единодушно, като приеха на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.

Вносители на поправките са депутати от ПФ, ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ.

Според Юлиян Ангелов от ПФ в последните години българи, които живеят в Украйна, Македония, Молдова, Сърбия имат проблеми при получаването на българско гражданство и дори се стига до парадокса децата да имат такова, а родителите не.

В закона е записано, че "близък роднина" може да бъде възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до шеста степен включително.

Преди 4 години ООН публикува Таблица на двадесетте страни в света с най-голямо предвидено намаление на населението им до 2050 год. Там България е на първо място, ние сме своеобразен шампион.

Според изследването страната ни ще загуби 2 153 000 души (28.5% от населението си) и от 7 545 000 души през 2009 год. през 2050 год. тя ще има население само от 5 392 000 души.

"Предвид това, считаме, че не следва да се подминава никоя възможност за увеличаване на нацията ни, при наличие на изявен интерес за принадлежност към нея от лица с български произход или българско самосъзнание", мотивират се вносителите на промените в закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини