НВУ прие 138 курсанти

Националният военен университет /НВУ/ "Васил Левски" във Велико Търново прие 138 курсанти. Първокурсниците са с 59 повече в сравнение с миналата година. Общо във военния ВУЗ са кандидатствали 660 души. Това съобщи началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов.

"Незаети остават 75 места за студенти", съобщи зам.-началникът на висшето училище по учебната и научната част полк. Веселин Мадански. Той уточни, че записването за свободните позиции е до 31 юли.

"Кандидатите решават общообразователен тест и при успешно полагане получават възможност да избират място в различните специалности. Кампанията за прием в магистърските направления ще се състои от 10 август до 11 септември", допълни полк. Мадански.

От новата учебна година в НВУ ще има дистанционно обучение за бакалавър по "Стопанска логистика", нова специалност "Строителни и специални машини" и нова специализация "Военна полиция".

"Национална и регионална сигурност" и "Защита на населението от бедствия аварии и катастрофи" при гражданските и "Военна полиция" при военните специализации са най-желани от кандидатите да учат във военното училище.

С официален ритуал в петък 79 курсанти, сред които петима виетнамци получиха лейтенантските си пагони. С първо сержантско звание се сдобиха и 44 кадети пък на Професионалния сержантски колеж в старата столица.

Първенец на Випуск-2015 на НВУ е лейтенант Теодор Христов от специалност "Организация и управление на тактическите подразделения във военновъздушните сили" със специализация "Летец-пилот".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони