Мъж опита да внесе 10 папагала жако през "Капитан Андреево" без документи

По време на митническа проверка на „Капитан Андреево“ е задържан български гражданин от Кърджали, пътуващ от Турция за България. Пътникът се е опитал да внесе 10 сиви папагала - жако без необходимите документи по CITES (Конвенцията по международната търговия със застрашени видове). Птиците са с неизвестен произход и нямат ветеринарни сертификати. Деянието е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). За случая е уведомена екоинспекцията в Хасково и на място е извършена проверка, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Предстои РИОСВ – Хасково да състави акт за административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие, който предвижда глоба от 2000 до 10 000 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция от 5000 до 30 000 лв.

Птиците ще бъдат конфискувани и временно настанени в зоологическата градина в София до влизането в сила на наказателното постановление, след което МОСВ ще издаде заповед за окончателното разпореждане с тях.

CITES е международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. Основният принцип на Конвенцията е осъществяване контрол на търговията със застрашени видове, което става чрез въвеждането на специална система от разрешителни, издадени от съответните власти в страните членки на Конвенцията. Неин обект са около 30 000 вида животни и растения. С приемането на България в ЕС, страната ни се задължава да изпълнява регламентите на Евросъюза. Сивият папагал- жако попада в Приложение В на Регламент 338/97, който регулира търговията със защитени видове от дивата флора и фауна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право