Пожар пламна край природен парк "Рилски манастир"

Треви и храсти горят в района на природен парк „Рилски манастир”. Това каза за Фокус директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

„Сигналът за пожара е подаден късно снощи. Тази сутрин рано е създадена организация. Колегите са на терен от 08.00 часа”, посочи инж. Дамянов и уточни, че по данни от 10.00 часа пожарът е обхванал около 50 дка треви и храсти.

По думите му на място има 20 души, а до 13.00 часа ще се качат още 40 души.

„Няма автомобилен път, затова придвижването до мястото на пожар става пеша за около 2 часа”, обясни той.

„Няма горяща гора, огънят е над границата на гората - горят треви и храсти. Създадена е организация от ГД ПБЗН - на обяд ще дойде хеликоптер с цел локализиране и окончателно потушаване на пожара, тъй като температурите са високи, а мястото трудно достъпно. Хвърляме всички сили и средства , за да можем в рамките на днешния ден да приключат действията”, заяви инж. Дамянов.

„От 8-9 горски стопанства качваме хората, колегите от природния парк също са на разположение. Гасенето става с ръчни средства – лопати, мотики”, допълни той.

Инж. Дамянов заяви категорично, че няма опасност за населението, тъй като огънят е високо в планината. Все още не може да се даде информация за причините за пожара, но инж. Дамянов смята, че става въпрос за човешко действие или небрежност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони