Трима полицейски служители са загинали при последната експлозия в Шри Ланка

Големият германски нападател Кевин Курани ексклузивно пред „Труд“: Мнозина са се учили от Балъков

Президентът Радев поздравява християнската общност в България по повод днешните светли празници

Премиерът Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка

Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя колега от Шри Ланка Тилак Марапана

За два дни затварят всички училища в Шри Ланка

Делото за катастрофа, при която загинаха двама възрастни и дете, влиза в съда

МВнР: Има българи в един от хотелите, засегнати от бомбените атаки в Шри Ланка

Шефът от СОБТ остава в ареста Той беше обвинен, че е искал откуп за автомобил

Ученици се състезаваха в Монтана по умения за борба с бедствия

Бал на цветята събра децата на Берковица за Цветница Бившият шеф на парламента доц. Борислав Великов е патрон на празника

Двама души са загинали при нова експлозия в столицата на Шри Ланка

Показват „Съкровищата на Земята” в Монтана

МВнР: Няма данни за пострадали българи при терористичните атаки в Шри Ланка

Мечки и муфлони се заселват под връх Миджур в Северозапада Дивите свине са най-многобройни, ловците ще засилят отстрела им

Петкова: Задълженията на „Топлофикация София“ към БЕХ са в размер над 560 млн. лв

Към момента задълженията на „Топлофикация София“ ЕАД към Българския енергиен холдинг са в размер над 560 милиона лева. Това каза по време на парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос за задълженията на „Топлофикация София“ ЕАД, предаде Фокус.

Петкова поясни, че в това число над 71 млн. лв. са текущи и 489 млн. лв. са просрочени, а вземанията на „Булгартрансгаз ЕАД” от „Топлофикация София“ ЕАД са в размер на над 134 млн. лв.

„През годините са инициирани редица срещи и инициативи между заинтересованите лица“, посочи тя. Министърът каза, че има сформирана работна група, която да анализира задълженията на „Топлофикация София“ ЕАД и да уточни техния произход. Теменужка Петкова обясни, че на среща между кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и министъра на енергетиката, на която са участвали и представители на заинтересованите страни е постигнато съгласие. „Това, което правим в момента, е да финализираме параметрите на задълженията за погасяване на задълженията на „Топлофикация София“ ЕАД“, заяви Петкова.

„Въпреки направените изявления от страна на президента на Руската федерация и на други официални лица за прекратяване на проекта „Южен поток”, до момента БЕХ в качеството си на акционер в проектна компания „Южен поток”- България не е получавало официална позиция на другия акционер – „Газпром”, относно перспективите пред проекта, включително такава, информиращата за неговото прекратяване“, каза още Петкова

Тя подчерта, че освен липсата на официална позиция към настоящия момент, българската страна не е запозната с конкретните намерения на руската страна, относно развитието на проекта. Според нея предвид липсата на конкретно формулирана позиция на руския акционер за бъдещето на проекта, няма как да бъдат предприети определени конкретни перспективи пред проектната компания. „Не са предприемани и действия, имащи отношение към размера на капитала на проектната компания. Българската страна не е преставала да счита, че проектът е важен за нас, но при спазване на изискванията на европейското законодателство”, обясни министър Петкова.

Тя увери, че като министър, нейните колеги и БЕХ не са спирали да защитават интересите на българската страна по този проект. „Акционер там е БЕХ с 50% от капитала, а от руска страна -Газпром. Те имат абсолютно равни права при взимането на решения , свързани с оперативната дейност”, разясни енергийният министър и добави, че по отношение на това какви разходи се извършват, от страна на БЕХ се упражнява необходимият контрол ,за да можем да спазваме стриктно указанията на наказателната процедура, която стартира ЕК, а именно да се въздържа съвместната компания от възлагане на тръжни процедури, свързани с реализацията на този проект. „Гарантирам, че това се спазва изключително стриктно и не се допуска разходване на средства”, подчерта Петкова и категорично отхвърли твърденията, че разходването на разходите на дружеството са тайна. „То е публично, има негови годишни финансови отчет, има и одитори. Всички могат да имат достъп до информация. За участието на БЕХ в „Южен поток България” нещата се контролират и се спазва стриктно както националното законодателство, така и европейското и защита на националните интереси на България”, каза още министър Петкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.