Росен Плевнелиев: Водим в дебата да бъде изградена Балканска енергийна борса

Ако това, което вчера видяхме и очакваме днес да бъде формализирано с подписите на над 160 народни представители, а защо не и 180, ако тази заявка за дълбока реформа и това широко политическо съгласие наистина се реализира в парламента, България ще подобри своята позиция на международната сцена. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като взе участие във втория ден от годишната среща на министъра на външните работи с посланиците на Република България, предаде Фокус.

"Това, което е постигнато е силен знак на национално отговорно действие и на политическа решителност за смислени реформи с дългосрочен позитивен ефект за нацията. Второ, ние ще можем много по ефективно да отстояваме национални приоритети като Шенген, подкрепа за модернизацията на България, използване на европейски инструменти за подобряване на българската демокрация и икономика. Трето, изпращаме силен сигнал към народа, че когато е трудно и тежко, ние се мобилизираме и вършим смислени дела. Четвърто, изпращаме много силен сигнал към институциите, включително, вътре в България, че затвърждаваме институциите в нас и даваме шанс и на трите власти да се реформират и да подобрят прозрачността и ефективността на действията си", заяви Плевнелиев.

Той поздрави всички политически лидери и партии, които са част от това широко политическо съгласие. "Ще отида в парламента другата седмица за дебатите по отношение на референдума, ще стисна на тези политически лидери, защото те показаха, че демокрацията в България работи и постига резултати", каза още Росен Плевнелиев.

Нямаме амбицията да сме коридор. Ако ни е отредена ролята само някакви тръби да минават през нас, ние не сме съгласни, каза още Плевнелиев.

"Ролята ни е да бъдем фактор в гарантирането на диверсификацията на Европа. Не коридор, а фактор. Трябва да си даваме сметка, че България днес е много по-амбициозна. Водим в дебата да бъде изградена Балканска енергийна борса. Задача номер 1 е свързаността. Всеки резултат създава предпоставка за повече инвестиции. Силният глас на България е, че тя иска границите да падат, а не да се местят. България и Румъния са най-напред. Никой друг не е постъпил към такава мащабна либерализация", обясни Плевнелиев. По думите му, целта е всеки свободно да може да избира своя доставчик на ток и газ. "От либерализацията ще спечелят всички. Тогава газта ще се търгува на пазарни цени и няма да бъде оръжие. България дава примери. Някои клъстери в икономиката се развиват много добре. Над 40 000 нови работни места са създадени през последните 10 години в информационните и комуникационните технологии", каза още Росен Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини