Бруно Рибейро: Мъж под прицел

Най-обсъжданата личност в българския футбол в последните дни е един португалски треньор. Стартът на Бруно Рибейро в “Лудогорец” е катастрофален - 3 загуби в първите три мача. И гарниран с отпадане на шампиона от турнира, в който са големите пари и слава. Пораженията от “Милсами” и “Литекс” поставиха сериозни въпросителни за бъдещето на Рибейро, дошъл със скромна визитка, но и “афиша”, че е приятел на Жозе Моуриньо. Кой е той - човекът под прицел във футбола ни?

Телефонът на Жозе Моуриньо бил изключен във вторник сутринта, та Рибейро не успял да се свърже с него и да нареди състава за реванша с “Милсами”. Затова “Лудогорец” паднал в Молдова...

Вицове като този пълзят из фейсбук и в интернет в последните дни. Сигурно ще чуваме и още.

Но реалностите са, че кредитът на доверие към треньор, който стартира по този начин, едва ли ще е вечен.

Рибейро дойде в Разград с визитка, която е твърде скромна. Треньор от 4 години, той е водил едва 44 мача на ниво първа лига, и то с класическия португалски средняк “Витория” (Сетубал). Нещо повече - и в двата си етапа с този клуб се бори да не изпадне, като през пролетта успя да го спаси, въпреки че спечели едва 3 от последните 17 мача в Португалия.

Най-близкият му допир с големия футбол е триседмичен стаж в “Реал” (Мадрид) през 2012-а, когато начело на отбора е Моуриньо. “Видях най-доброто във футбола - казва Рибейро за този период пред португалския в. “А бола”. - Научих доста неща”.

Но не успява да намери работа в силен клуб, като последните спекулации около неговото име преди договора в Разград бяха свързани с “Кардиф”. През април го спрягаха за мениджър на британския тим, но не се получи въпреки препоръките на приятеля му Жозе.

Двамата са от един град - Сетубал, откъдето започва познанството им. Засичат се за малко в “Униао Лейра”, където като играч Рибейро е под наем през 2002-ра, а Жозе започва треньорската си кариера.

“Моуриньо ми е близък, ще помага с играчи под наем от “Челси”, вдигна високо летвата Бруно при представянето си в “Лудогорец”.

Засега това не се случва. И треньорът, чийто баланс като наставник е негативен - 10 победи, 14 ремита и 20 загуби в първа лига на Португалия, започва без играчи от английския шампион и без успехи в Разград.

Рибейро може и да е новият Моуриньо, това ще покаже времето. Засега си приличат основно по огромния щаб, с който обичат да работят. Разликата е, че при Жозе влизат само доверени хора, които се познават като семейство.

Бруно доведе Марсело Чагас и ирландеца Андрю Смит от досегашния си отбор “Витория”. Нов е треньорът на вратарите - сърбинът Милан Стойкович. В екипа останаха испанските кондиционни спецове Серхио Марти и Хавиер Рамос, както и българският лекар Ивайло Якимов. За три седмици заедно този интернационален щаб няма как да проговори на общ език и да се опознае достатъчно, за да работи като силен колектив.

Такъв е вечният риск на това да привлечеш наставник от чужбина. “Лудогорец” нямаше как да е напълно наясно с него, защото досега отборът винаги бе воден от наши специалисти - Ивайло Петев, Стойчо Стоев и Георги Дерменджиев. След първите три мача нещата не изглеждат розови.

Като играч върхът

му е Англия

Атакуващият халф Бруно Рибейро изигра 3 сезона в английския футбол с екипите на “Лийдс” и “Шефийлд Юнайтед”. Не беше звезда, но все пак за него бяха платени 500 000 лири, немалка сума за края на 90-те години.

Отказа се като футболист през 2010-а и веднага стана треньор на младежите на “Витория” (Сетубал). След това води два пъти първия тим на клуба, както и “Фарензе”, “Моура” и “Пинялновезе” из долните лиги на Португалия.

На 39 години е, роден на 22 октомври 1975-а в Сетубал.

Другите за него

Амбициозен, с голям потенциал

Той е амбициозен и се учи бързо и внимателно, има потенциал като треньор да стигне далеч и да успее дори в лиги като английската. “Кардиф” няма да сбърка с него. Умее да преценява добре качествата на играчите си и да се адаптира. Може да работи в екип - задължително условие за модерния футбол. Все още няма опит, но амбицията му е неоспорима.

Цитати от Жозе Моуриньо във в. „Кардиф Дейли Рекърд”, когато е спряган за треньор на „Кардиф”

Работи перфектно, няма да го пипаме

Абсурд е да уволня Рибейро. Той перфектно си върши работата до този момент. Друг е въпросът, че все още играчите не са на необходимото ниво - и като отбор, и като индивидуални качества. Няма да има и глоби след слабия старт. Не може винаги да побеждаваме. Нормално е понякога да имаме и загуби. Те не са приятни, но са част от играта.

Кирил Домусчиев, собственик

на „Лудогорец”, преди

реванша с „Милсами”

Ще получи шанс, има качества

Рибейро е млад и перспективен специалист, който има качества и трябва да получи шанс да ги развие. Ние си даваме ясна сметка в каква ситуация пое отбора. Практически той нямаше време дори да опознае тима, какво остава да разгърне пълния си потенциал. Ние ще се постараем да му осигурим спокойствие, за да има времето да наложи идеите си.

Методи Томанов, спортен

директор на „Лудогорец”

Щабът му се държа скандално

От резервната скамейка на “Лудогорец” не спряха да ръкомахат на съдията и нашите играчи. Постоянно имаха някакви претенции към съдията и нашата скамейка, но това е обяснимо, тъй като кои сме ние и кои са те. Явно трудно приемаха факта, че губят в резултата. Доколкото знам, само един човек има право да стои в техническата зона, а те бяха поне 10!

Юрий Осипенко треньор на „Милсами”, след реванша в Молдова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ