Димитър Делчев: Подписах по настояване на Кунева

"По настояване на г-жа Меглена Кунева, която е поела ангажимент към премиера Бойко Борисов да тръгне съдебната реформа, се съгласих да положа 180-ия подпис". Това каза пред журналисти депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев след като бяха внесени подписите за новия законопроект за промяна в Конституцията в деловодството на Народното събрание, съобщи „Фокус”.

Делчев подчерта, че това не означава, че той ще гласува охотно. „Все пак трябва да бъдем убедени, че се върви към дълбоки съдебни реформи, които неколкократно сме заяви”, посочи Делчев и поясни, че между първо и второ четене ще направят необходимите изменения, за да се постигне първият вариант, който бяха внесли.

Попитан дали е имало натиск, Делчев отново повтори, че премиерът е настоял за общ консенсус в Народното събрание и как е получил обаждане с молба от вицепремиера Меглена Кунева за подкрепа. „За себе си взех решение като първа стъпка от следващите много, които имаме да извървим към реалната промяна в съдебната система – към отчетността, независимостта й и в крайна сметка функционирането й, за да бъде по-справедлива”, уточни Димитър Делчев.

Той коментира, че на второ четене ще се гласува текст по текст и те искат всичко да мине. „Ще подкрепим текстовете за разделяне на ВСС. Просто исках да дам сигнал с неполагането, че не сме ок с непрекъснатото занижаване и свиване на промените в съдебната система”, каза още народният представител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини