Пожарът навлезе в Рило-манастирската гора, военният хеликоптер се счупи

Пожарът над Рилския манастир продължава да бушува, навлезе в Рило-манастирската гора, а хеликоптерът, който направи две облитания и изсипване на две кофи вода, се повреди, съобщи БГНЕС.

Към 13.15 часа пожарът излезе на ръба на билото, спускащо се от връх Баучер към Рилския манастир. При преминаването на билото огънят навлезе в Рило-манастирската гора, изгоряха няколко бора, намиращи се по склона между ръба на билото и река Друшлявица.

Пламъците бушуват на километър и половина по въздушна линия от Рилския манастир. Левият фланг на река Друшлявица, който вече гори, се спуска на входа на самия манастир.

След две облитания, при третия заход, двигателят на военния вертолет Ми-17, изпратен от авиобаза Крумово, се развали и той се върна в град Рила. Очаква се към 14.30 часа да се включи втори хеликоптер на Военновъздушните сили, който също да пълни кофите с вода от ВЕЦ-Рила.

Според служителя на Югозападното държавно предприятие Василий Маринковски огънят се гаси от 80 служители на предприятието. На място има служители от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, работници от Рилската обител.

Районът на пожара е труднодостъпен, склоновете са с над 40-градусов наклон. Подозира се умисъл при запалването на пожара, тъй като в района няма туристи и пастири на добитък.

Пламъците обхванаха 50 декара треви и храсти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони