САЩ дават $2 млн. да нарежем 9802 бомби

САЩ ще ни дарят 2 млн. долара, за да унищожим 9802 (900 тона) забранени и опасни касетъчни бомби, които в момента са в складовете на Българската армия. В момента върви и проектозакон, които ще регламентира тази дейност. Той влиза за гласуване в парламента наесен.

Страната ни е една от 94-те държави, които на 3 декември 2008 г. подписаха в Осло конвенция за касетъчните боеприпаси. Според договорката България се ангажира да свали от въоръжение и да унищожи всички подобни бомби. През 2011 г. Народното събрание ратифицира споразумението.

Тенденцията в света е да бъде намалена употребата на този тип боеприпаси, за да се ограничат до минимум жертвите сред цивилното население. Касетъчните бомби причиняват поражения на много голяма площ. До 40% от компонентите в една бомба не се взривяват веднага. Те се разпръскват по земята и по-късно осакатяват хора, които ги откриват или имат контакт с тях.

В България с такива бомби не са правени дори учения. Те са ни дадени от СССР по линия на Варшавския договор. Всяка държава – страна по конвенцията, е длъжна да унищожи запасите от касетъчни боеприпаси в срок не по-късно от 8 г. след подписването на документа. Тоест крайният срок за България е 2016 г.

Преди няколко години Държавният департамент на САЩ ни принуди да унищожим 500 броя преносими зенитно-ракетни комплекса „Стрела 2М”. Срещу това Америка обеща да разчисти из основи взривеното преди години поделение в Челопечене.

“Стрела 2М” има цена от 50 000 долара, а простата сметка сочи, че страната ни е унищожила оръжие за 25 млн. долара.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.