На 23 април 2019 да почерпят

Британка беше убита в Нигерия след отвличане

Започна аварийното укрепване на пътя за Рилския манастир

Двумоторен самолет се разби в Тексас, загинаха шестима души

Льо Пен влиза в съюза на Салвини Коалицията вече обединява формации от 7 евродържави

Топло време с облаци и дъжд ни очаква утре

Цената на бензина се повишава преди Великден

Заловиха 36 мигранти, опитали да прекосят Ламанша с малки лодки

Всеки втори готов да нарушава закона Хората с по-високи доходи са по-склонни да влязат в сивата икономика

Осмокласник зове за интересно преподаване със стари помагала Георги от Шумен подреди изложба с над 300 експоната

Трябва ли работодателят да освободи служител с право на пенсия

Пиян полицай предизвика катастрофа на пътя Пловдив-Карлово, задържаха го

Тостер за снимки и ходещо кошче създадоха БГ ученици

Порожанов обеща реформи, за да си запази поста (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 април 2019

Проф. Михаил Константинов: Ако парите и имотите на магистратите са прозрачни, корупцията ще намалее

– Ако аз съм човек, който сега се връща от морето и съм пропуснал какво се случва в политиката, как бихте ми обяснили простичко конституционната реформа, проф. Константинов?

– Като цяло конституционната реформа е в областта на правосъдната система и по-скоро бих я дефинирал като твърде много шум за не толкова важни неща. Хубаво е, че все пак се постигна, макар и в последния момент, компромис. Най-важното, което виждам там, е, че се дава право на Инспектората да проверява имуществото на висшите магистрати. Там е заровено кучето. Ако искаме да подобрим качеството на съдебната система, трябва да направим абсолютно прозрачни парите и имотите на висшите магистрати. Тези, които са странно забогатели, трябва да дадат обяснения и с тях трябва да се действа по силата на закона. Защото корупцията в правосъдието означава, че там някъде се дават едни пари и тези пари се вземат от разни хора. Това е ясно и просто. Другото – че ще се разделят колегиите, според мен няма особено значение.

– След всички тези преговори и компромиси между партии и лидери кой изгуби, кой спечели и кой е големият победител?

– Не виждам някой да е отстъпил или спечелил кой знае какво. Очевидно е, че са намерили формула, която удовлетворява 6 от наличните 8 партии в парламента. За мен прави лошо впечатление отсъствието на БСП от това почти общо съгласие за промени в конституцията. За пореден път БСП се показа като неадекватна политическа сила, която не осъзнава какво става. Те бяха опозиция само за да бъдат опозиция.

– Какво трябваше да направят, за да се проявят като активна опозиция?

– Можеха да поискат някои техни предложения или формулировки да влязат в крайното решение за промяна както в конституцията, така и в процесуалните закони, които ще се правят по-късно. Но отново трябва да е ясно: важна е промяната в процесуалните закони и тяхното спазване. Начинът, по който се избира Висшият съдебен съвет (ВСС), сам по себе си няма да донесе повече справедливост, няма да ускори процесите, няма да подобри съществено функционирането на съдебната система.

Успех ли е това споразумение за Бойко Борисов, който типично в негов стил се закани „да ни оправи и правосъдната система“ и изглежда е на път да се увенчае с успех?

– Борисов за пореден път показа, че ролята на обединител не му е чужда и в този случай я изигра много успешно.

– Как ще се отрази това събитие върху местните избори?

– Не виждам как ще се отрази. Резултатът от изборите е ясен. Ще има убедителна победа на ГЕРБ, а ДПС ще вземе своето в регионите, които контролира. Останалите партии ще си разделят онова, което остане.

– Толкова ли просто изглежда всичко? Не може ли да има изненади?

– О, изненади винаги може да има, но като цяло всичко е ясно. Големите центрове София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и други ще бъдат взети от ГЕРБ, като в някои общини това ще стане още на първи тур. Оттам нататък реалната сила на партиите ще се брои по общинските съветници. Смятам, че ГЕРБ ще вземе между 35 и 40 на сто от всички общински съветници.

– А БСП как ще изглежда в една такава доминация?

– БСП е в лоша форма и няма как това да не й се отрази отрицателно на изборите. Колко точно и какво ще загуби – не знам и не ме интересува, честно казано. Тя в момента бавно умира, което може би е полезно за левицата в България като цяло, защото страната ни се нуждае от една наистина модерна социалдемократическа левица.

– Не ли абсурдно БСП да е излъчила първия българин председател на европейска партия, при това за втори мандат – Сергей Станишев, а в същото време родната му партия да върви надолу?

– Няма пряка връзка между международните успехи на отделни дейци на партията и нейното представяне в страната. Безспорно избирането на Станишев за шеф на ПЕС е успех, макар че моето мнение за него е силно отрицателно. Но не мога да си затварям очите за фактите – за България е добре, че той е там.

– Каква е диагнозата ви за БСП?

– БСП продължава да боледува от социална шизофрения – това е тежко психическо заболяване. Това е раздвояване. Тя не знае коя е. БСП има богата върхушка, бедни избиратели, млади хора с правилни идеи, сталинисти, обикновени кариеристи… Сега настъпват промени в лявото и те трябва да минат през смъртта на БСП.

– Ако БСП си отиде, ще дойдат ли крайно леви и популистки организации от типа на СИРИЗА, „Нова зора“, както е в Гърция?

– Всичко е възможно, вече дори има хора, които имат претенции да правят българската СИРИЗА. Впрочем процесите в Гърция не са приключили. Лично аз смятам, че на Гърция ще й бъде реално помогнато едва когато СИРИЗА падне от власт. Западът не може да си позволи успех на партии като СИРИЗА. Гърция има предимно геополитическо значение, защото много чужди държави искат и могат да имат бази там. Гърците обаче ги очакват тежки времена.

– През последните месеци много се говори за битова престъпност в провинцията, дело на роми. Това ще доведе ли до възход на националистите по места?

– Нека да сме наясно, аз думата „роми“ не използвам. Не искам да прекръствам хората. Те се наричат помежду си цигани и аз ги наричам цигани. Макар че вероятно знаете, че у нас има 50 големи цигански клана и циганин не е единно понятие. Освен това в национализма няма нищо лошо. Той дори е необходим, защото ни напомня какви са нашите корени. Друго нещо е езикът на омразата, който е недопустим. Нашите политически партии се държат горе-долу прилично и гледат да не преминават определени граници.

– Някои партии директно говорят за „циганска престъпност“, което преминава границите на нормалното и насажда стереотипи и предразсъдъци.

– „Циганска престъпност“ очевидно има и това никого не обижда. В България има два вида отвратителна престъпност. Едната е дело на т.нар. бели якички и както видяхме, един човек успя да открадне няколко милиарда. Това са толкова пари, колкото всички цигани не могат да откраднат в продължение на години. От друга страна, на по-ниското битово ниво съществува циганската престъпност, която на моменти е непоносима.

– Но ако ромите крадат, то те са свързани с българи. Например откраднатите жици се изкупуват от българи.

– Това е едното. Но оставете, че крадат жици, те крадат вече и релси, което трябва да се приравни към тероризма.

– Те и релсите се изкупуват от българи, които без никаква съвест си ги прибират.

– Ами то същото е и при „Ислямска държава“. Тя къде според вас си продава петрола? А къде продава откраднатите исторически артефакти? На богати западни колекционери. Много моля всеки да бъде така добър и да си поеме отговорността. Защо циганите крадат елементи от градската инфраструктура? Защо крадат капаци на шахти? Защото тези в изкупвателните пунктове плащат на онези, които ги проверяват. Корупция има на всички нива.

– В такъв случай можем ли да кажем, че „циганската престъпност“ е дериват на „българската престъпност и корупция“?

– Големият проблем в тази общност е, че хората няма какво да правят. Те са оставени неграмотни и ви питам – какво може да прави един неграмотен човек в днешно време? Нищо. Вижте, това не е само български проблем. Такъв има и в Щатите, само дето тези общности там не са цигански. Проблемът с необразованите млади хора е тотален и глобален. У нас го виждаме при циганите, а някъде е общ. Вярно е, че и сред българите има такива, но при циганите това е масово. Навремето поне участваха в трудовата повинност и получаваха занаят и елементарна грамотност, но ние пропиляхме всичко това. Ние ги изпуснахме.

– Идват избори, поредица от избори. От ромите ли ще зависи демокрацията у нас?

– Не, извинявайте, не може демокрацията да зависи от циганите.

– Купуването на гласовете често определя изхода, особено на местните избори.

– А, питате дали ще си продават гласовете ли? Веднага искам да кажа, че за да си продават гласовете циганите, има такива, които ги купуват. Това е също като с краденото желязо. Един циганин взема капак на шахта от пътя не за да си го сложи в бараката, за да му се радва, а защото има къде да го продаде. Ако спрат да изкупуват такива неща, те пак ще събират желязо, но друго, защото пък ние го разхвърляме навсякъде и е хубаво някой да го събира.

– Кога ние, българите, като народ ще осъзнаем, че трябва да саботираме корупцията?

– Трябваше да го направим вчера (досега – б.р.), но не го направихме. Не съм обаче пълен песимист, защото има и утре. Колкото по-бързо го направим, толкова по-добре за всички. Да спрат да купуват тези гласове. Да спрат и тогава другите ще престанат да ги продават. Сега, като хванат някакъв дилър, го осъждат на пробация. Но я го осъдете на 10 години затвор, да видим дали другите ще се занимават повече с това. Но той купува гласове не за себе си, а за някой баровец отгоре. Затова се обръщам с апел към българските политици: Уважаеми български политици, спрете да купувате цигански гласове! За да придобие демокрацията някакъв смисъл по тези земи.

Нашият гост:

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН. Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги. Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г. Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г. Зам.-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.