Блумбърг: Най-големите инвестиционни компании в света панически продават руските си активи

Най-големите инвестиционни компании в света от Franklin Templeton Investments до BNP Paribas SA, които допреди няколко години се надпреварваха в експанзия на руския пазар, са започнали да продават принадлежащите им руски активи, анализира Джейсън Коркоран в „Блумбърг”.

Причината е в продължаващите санкции на Европейския съюз и САЩ срещу Русия, както и предизвиканата от тях рецесия на руската икономика. Franklin Templeton, който управлява активи за 900 милиарда долара, закрива своя руски фонд, френската банка BNP Paribas продаде слоите дялове в руски компании, а немският застраховател Munich Re закри московския си офис.

Към причините за бягството на инвеститорите от Русия се отнасят и девалвацията на рублата с 18% от май досега, както и продължаващия спад на цените на петрола. Затова директорът по инвестициите на Freedom Asset Management заявява категорично, че в руския тунел няма светлина.

Тенденцията важи и за Европейската банка за възстановяване и развитие, която досега подпомагаше пазарните реформи в бившите съветски републики. Тя продаде своя дял в енергийната компания „Енел Русия” и съкрати до минимум пакета от акции, които държи в мрежата от хипермаркети „Лента”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес