20 години затвор за ексшеф на комунистически затвор

Бивш шеф на един от най-известните затвори по комунистическо време в Румъния бе осъден на 20 години зад решетките по обвинения за престъпления срещу човечеството, предаде АФП.

От 1956 до 1963 г. Александру Висинеску (89 г.) е бил директор на „Рамнику Сарат“, в който били държани политически затворници. По време на неговото ръководство в лагера са починали най-малко 14 души.

Твърди се, че затворниците били държани в изолирани килии, не им разрешавали да говорят с когото и да било и били подлагани на системен глад и бой.

Адвокатът на Висинеску обяви, че присъдата вероятно ще бъде обжалвана в законовия 10-дневен срок. Осъденият не присъства в залата, но на предишни заседания нито веднъж не изразил съжаление за стореното. Не поднесъл и извинения, а срещу него свидетелствал единственият оцелял от затворниците, който бил в състояние да дава показания – Валентин Кристеа (84 г.).

Това е първият приключил процес в Румъния след падането на комунистическия режим на Николае Чаушеску през 1989 г. срещу мъчител на врагове на властта. Според архивите в периода 1945 – 1989 г. по политически причини са били арестувани над 600 000 души.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.