Вдовица протестира срещу мюфтията на Смолян

Настоявам да махнат от длъжност районния мюфтия Неджми Дъбов, той не трябва да е духовен водач, заяви вдовицата от Девин Филка Арнаудова. Тя загуби дело в Комисията за защита от дискриминация срещу местния имам Ружди Скендеров.

Жената се жалваше, че той отказал да погребе съпруга й мюсюлманин в ковчег и с българското му име. Имамът не е виновен, а мюфтията, който му е наредил. Ако някой ми помогне, ще продължа да го съдя, защото и други могат да пострадат, категорична е жената.

Съпругът й Ружди - с българско име Вилиян, се самоубил през 2012 г. в язовир „Цанков камък“. Тялото му било разложено и затова здравните власти го сложили в закован ковчег. "Имамът отказа да го погребе, тъй като бил с българско име и в ковчег. Една нощ и ден нямаше кой да го погребе, целият блок миришеше ужасно.

Поне за разложен труп можеше да направи изключение, но имал забрана от мюфтията да погребва в ковчег, затова имамът не е виновен. Дъбов вече е съден за радикален ислям, а комисията сега го оправдава", реди Филка.


Мюфтията Дъбов твърди, че имамът е спазил религиозния ритуал съгласно становище на комисията по "Фетва" на мюсюлманското вероизповедание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони