2000 лева глоба за салати с яйца менте

Агенцията по храните скри фирми

Търговци заместват истинските яйца с руло

По 1000 лева глоба е наложила Българската агенция за безопасност на храните на два търговски обекта, които са предлагали зелена салата с имитация на варени яйца в тях. От агенцията, подчинена на Десислава Танева, обаче не посочиха санкционираните фирми с обяснението, че нямат такава практика, освен това трябвало да поискат писмено съгласие от компаниите. Според източници на “Труд” става въпрос за една верига бензиностанции и една търговска верига.

Глобата не е заради използването на имитиращ продукт, а защото на етикетите на салатите, предлагани от санкционираните фирми, пишело “Зелена салата с яйце”. Това е заблуждаващ потребителите надпис според законодателството.

Имитиращият продукт представлява руло, подобно на сух колбас, което може да се реже на шайби, при които жълтъкът е в средата, както при истинските яйца. Самото руло е съставено от 96% кокоши яйца, модифицирано (не генно) картофено нишесте и сол. “То се дистрибутира и етикетира правилно”, казаха от агенцията. При производството му жълтъкът и белтъкът се отделят и обработват, след което се спояват чрез нишестето под формата на руло.

Продуктът не е родно производство, а внос. Рулото не се продава в магазините, а само на кухни, които го ползват за бързо приготвяне на храни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес