Камера, екшън!

Година-две след като първите екшън камери поевтиняха дотолкова, че станаха масови, на бял свят се появи цяла отделна пазарна ниша. На нея напоследък става все по-пренаселено, което е много добре за потребителите, защото конкуренцията допълнително смъкна цените.

Преносимите камери за спорт могат да се закрепват на ски, на каски, на сноубордове, на парашути и дори върху изстрелващата се капачка на бутилка шампанско. В youtube водещата компания производител - GoPro, създаде няколко канала, в които потребителите качват заснетото и клиповете вече имат общо близо 1 милиард гледания.

Първи бяха GoPro

Създадената преди 13 години американска компания GoPro направи истинска революция със своята популярна гама от малки компактни екшън камери. Днес те са вече бизнес за милиони и дори милиарди.

Спечеленият преди няколко години от GoPro патент за защитен аксесоар допринесе за създаването на най-популярните модели - кубичните. Спечеленият патент бе за “калъф за камера с квадратен профил”, а първата такава камера се появи през 2011 година. Базовият модел представлява малка кубична камера с бутон и малък дисплей, разположени в горната част. Калъфът може да се поставя в различни ориентации, като във всяка една от тях потребителят има достъп до портовете на устройството. Използваният от GoPro конектор дава възможност да се ползва с много модели на камерите.

Един от последните модели камери на GoPro, който се намира и на нашия пазар, е HERO 4 SESSION. Във фоторежим тя има 8-мегапикселова камера, а видео може да записва с 1440p с 30 кадъра в секунда и да прави full HD клипове. Има суперширокоъгълен стъклен обектив и вграден двоен микрофон. Както всяка екшън камера, HERO 4 SESSION е водоустойчива и може да снима клипове на дълбочина до 10 метра под водата. В България тя се продава в „Технополис“ и струва 849 лева.

Претендентът Garmin

Garmin е марка, която обикновено свръзваме с GPS устройствата и навигацията, но тя вече произвежда и екшън камери. Moделите носят имената VirbX и Virb XE и се отличават със сходен дизайн и впечатляващи характеристики.

Новите екшън камери на Garmin са водоустойчиви, без да се налага да им купувате допълнителни калъфи, и имат серия от сензори, позволяващи да персонализиратe в реално време клиповете си с допълнителна информация. Пълните размери на Virb X и Virb XE са 77х40.6х36.8 милиметра при тегло oт 152 грама, могат да издържат потапяне на дълбочина от 50 метра и са оборудвани с 1-инчови дисплеи. Aудио качеството е другото им предимство, тъй като те имат вграден микрофон и могат да записват HD Audio.

Устройствата са оборудвани с 1/2.3-инчови CMOS сензори с резолюция от 12.4-мегапиксела и широкоъгълни обективи, а също така поддържат Bluetooth, GPS и Wi-Fi. Virb XE е в състояние да записва 1440p видео при 30 кадъра в секунда и Full HD клипове с 60 кадъра в секунда. Официалните им продажби на пазара стартираха през юни, като цената на Virb X e 280 долара, докато Virb XE може да се купи за 370 долара.

Конкуренцията на TomTom

TomTom също пусна своя екшън камера - модела Bandit, която обещава много по-лесен монтаж и споделяне на заснетото съдържание. Моделът е с 16-мегаписселов CCD сензор, GPS възможности, сензори за движение, поддръжка на microSD и USB 3.0 портове и разбира се, сертификат за водоустойчивост. Но освен с всички стандартни за една екшън камера хардуерни характеристики Bandit идва с прилежащо смартфон приложение за iOS (скоро и за Android), което позволява да се правят различни клипове и да се съединяват заедно. Разликата с други такива приложения е, че това на TomTom е проектирано да бъде просто. То може да се използва още докато човек е в планината или морето или където и да се случват екстремните преживявания.

Батерията на TomTom Bandit обещава цели три часа запис с 1080p качество и 30 кадъра в секунда. Осигурена е и поддръжка на 4K видео заснемане, но с 15 кадъра в секунда. TomTom Bandit пристига с множество аксесоари, като един от тях е допълнителна батерия с капацитет 1900 милиамперчаса и MicroSD карта, побираща 3 часа видео с 1080p качество с 30 кадъра в секунда. Цената й е 399 щатски долара.

И Kodak се намесва

Много компании се опитват да откраднат първото място на GoPro. Но сред тях Kodak се отличава с дългата си история. Нейната екшън камера се казва Pixpro SP360. Името определено не е запомнящо се, но пък камерата може да снима 360-градусово видео без допълнителни аксесоари, с което могат да се похвалят малко подобни продукти. Устройството има характерен дизайн с голям изпъкнал обектив. SP360 снима 1080p видео и разполага с Wi-Fi и NFC свързаност. Камерата е водо-, прахо- и удароустойчива без използване на допълнителни калъфи и защитни аксесоари. Цената на устройството е 349 долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии