Последно: 180 от 240 „за” Конституцията (обзор)

След множество инфарктни преговори през последните дни конституционно мнозинство от точно 180 депутати подписа и внесе днес компромисния проект за промени в основния закон, с който ще се прокарва съдебната реформа. Той бе „одобрен” в четвъртък на поредната среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на партиите в парламента без БСП и „Атака”. Компромисен е, защото и ДПС, и реформаторите направиха отстъпки.

Въпреки консенсуса от четвъртък събирането на парафите не мина „по вода”. По обяд се оказа, че те са 179 и повече от 2 часа се чакаше 180-ият подпис. Той бе на реформатора от „Движение България на гражданите” Димитър Делчев. Напрежение имаше и покрай събирането на подкрепа от АБВ.

Новият проект е подписан от всички 83 депутати от ГЕРБ заедно с изключения Здравко Димитров, всички 36 депутати от ДПС, останалите 22 от Реформаторския блок, всички 19 от Патриотичния фронт, всички от Българския демократичен център без един, който е чужбина, трима независими, както и трима от АБВ - Борислав Борисов, Кирил Цочев и Лъчезар Никифоров. От партията на Георги Първанов обясниха, че слагат само няколко подписа с цел да покажат, че са за реформа и остават в дебатите. Иначе имали някои съображения. Първоначално щяха да дадат 1 параф, а след това да допълнят липсващите бройки до 180. Щом стана ясно, че един от РБ липсва, и от АБВ се запънали да го дадат, разказаха от „кухнята” на мнозинството.

В компромисния проект се предлага разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - прокурорска и съдийска, които сами да правят назначенията си. Квотите за избор на членове също остават в предложения от правосъдното министерство вариант. Мандатът на ВСС не се намалява и остава 5 г. Няма да отпадне и тайното гласуване в органа.

След като проектът е внесен, временната комисия ще продължи работа и ще заседава извънредно на 24 август. Промените се очаква да бъдат разгледани в пленарната зала в началото на септември, стана ясно от думите на шефката на НС Цецка Цачева. При 180 гласа „за” одобрението на второ и трето четене може да стане преди местния вот.

Човек на Кунева се подписа, но не обеща да гласува

Изненадващо от средите на ДБГ за малко да дойде спънка за иначе компромисния вариант за ремонт на конституцията. След като от партията, която е част от РБ, в четвъртък обявиха, че депутатите ще “гласуват по съвест” проекта, юристът Димитър Делчев дълго отказваше да сложи параф. Преди това дълги увещания за подпис е имало и към Настимир Ананиев, също от ДБГ.

След повече от 2 часа чакане за 180-ия подпис Делчев все пак го даде. По неговите думи това станало, след като лидерката му Меглена Кунева поела ангажимент към премиера Бойко Борисов и се обадила на депутата. Това не значело, че ще гласува “охотно” всичко, а на второ четене щели да се внасят поправки от ДБГ, за да бъде реформата в съдебната власт "цялостна".

Делчев отсъстваше и от заседанието на ресорната комисия за конституцията, когато не се събраха достатъчно гласове “за” първия проект, защото беше в чужбина. Според три независими източника на “Труд” заради ДБГ е имало напрежение, защото съпредседателят на РБ Радан Кънев водел преговорите за реформата и хората на Кунева не били доволни от министър Христо Иванов. Имало и опит за сондажи работата му да поеме самата Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини