Кмет на видинско село търси помощ срещу ромски набези

Кметският наместник на видинското село Гара Орешец в община Димово Костадин Филипов търси вниманието на всички институции заради ромски набези. Преди дни той подаде сигнал до полицията за нападнато момиче в селото, пише "Конкурент".

В него се посочва, че по време на забава ром от съседно село е ударил шамар на девойката, която му отказала танц. Вчера Филипов обясни пред „Конкурент“, че това е момче от село Медовница. Групи роми от населеното място редовно тормозели жителите на Гара Орешец.

След последния случай управникът е сметнал, че е крайно време да се обърне внимание на проблема. Костадин Филипов каза, че бил потресен от разказа на майката на удареното момиче, заради отказа му за близост с рома. Според очевидци, група подпийнали от съседното село се появили на забавата и започнали да закачат момичетата, да ги пощипват и да търсят интимност.

„Случаите на нападения в селото са много. Първо ни изкопаха кабелите. Разрушиха инфраструктурата и тротоарните площи. Започнаха кражбите, започна изсичането на горите, които са вече почти унищожени. Секат дърва и изнудват старите хора да ги купуват. Ако откажат, ги заплашват със саморазправа и палежи. Като кажеш така на един възрастен човек нали знаете, че той вече няма мира и спокойствие”, разказа Костадин Филипов.

По думите му ситуацията с ромите, които прииждат в Гара Орешец, вече е нетърпима и неудържима. Филипов допълни, че непрекъснато сигнализирал в полицията, подавал жалби и писал докладни.

„Смятам, че хората на реда си вършат работата, но с тази мярка - предупредителен протокол, техните функции се ограничават. На многократните ни жалби получаваме отговор, че поради липса на доказателства следствието се прекратява”, обясни кметският наместник. Костадин Филипов призовава институциите да обърнат внимание на проблема им с ромите, който се задълбочава, поради чувството им за безнаказаност.

„Започнаха да си позволяват недопустими неща за спокойния и нормален живот. Влизат в къщите, заплашват, крадат, извършват побоища и опити за изнасилване. Страхувам се, че ситуацията в Гърмен ще се повтори и при нас, ако не се вземат нужните мерки”, каза с безпокойство кметският наместник на Гара Орешец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони