Главен комисар Николов: Спряно е разпространението на пожара край Рилския манастир

Добрата новина, е че е спряно разпространението на пожара край Рилския манастир. Това каза по време на пресконференция в Рилския манастир Главен комисар Николай Николов, ПБЗН, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин.

По думите му, засегната площ е от 100 до 120 декара, като точната площ ще се уточни когато се извърши замерване джи пи ес. Главен комисар Николай Николов уточни, че информацията, че е спряно разпространението на пожара не означава, че е спрян. Към този момент огнените стихии са овладени в три посоки: Запад и Юг към Рилската света обител и Север към билото на планината, кричен остава Западният участък, който към този час започна да се облива от двата хеликоптера на Българската армия, които се включиха в гасенето.

Главен комисар Николай Николов каза, че общо 291 души са на терен, които имат задачата да загасят пожара. От тях 231 души са горе на мястото на пожара. Главен комисар Николай Николов обяви, че сутринта е получил обаждане от директора на „Хелиос еър”, който е заявил че ще предостави трети хеликоптер. „Този хеликоптер ще се използва за наблюдение, допълнителна координация от въздуха и доставяне на вода”, каза Николов. Главен комисар Николай Николов заяви, че 60 души от пожарните в Перник и Благоевград са в готовност да се включат в гасенето.

„Все още се изчаква извикването, тъй като организационния екип не е взел решение, за изграждането на водопроводна ниша, което ще изисква много труд и усилия”, допълни главеният комисар. Николай Николов изказа специални благодарности на директора на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов за оказана помощ, тъй като оттам са изпратени 90 души. Главен комисар Николай Николов уточни, че в овладяването на пожара са се включили и доброволци от Рилската света обител.

„Рано тази сутрин, в 7.00 часа са се отзовали 50 доброволци, които са преминали инструктаж и са се включили в гасенето на пожара”, допълни още Главен комисар Николай Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини