Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Томислав Дончев: Кризата в Гърция ще ощети парите от ЕС за България

Вицето на Бойко Борисов иска общини и министерства да правят групово обществените си поръчки, за да се пести. И намеква на колегата си Меглена Кунева, че като главен преговарящ не е договорила най-добрите субсидии

В Министерския съвет съвет е обсъдена възможността за масово връщане на българи от Гърция, а те са повече от 100 000. Имаме готовност да реагираме веднага при завръщането на българите, работещи в Гърция, а и то няма да е толкова лошо, понеже в България се търси работна ръка – дори туризмът ни перманентно страда от липсата на качествен човешки ресурс. Това заяви пред Канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев.

“Кризата в Гърция е тежко изпитание. Илюзия е да мислим, че дотук всичко е приключило – обърнете внимание на дебата в някои от държавите – членки, особено в големите нетни донори. Само след няколко години ще започнат преговорите за новата финансова рамка. Как мислите – дали след кризата в Гърция техните данъкоплатци ще са склонни да дават пари на държава бенефициент като България?”, предупреди за риска Дончев. И продължи: “Безпокои ме поредицата от специални мерки спрямо Гърция и допускането на новия регламент 1303, който ЕК съгласува в различни работни групи и вероятно ще бъде приет – повече авансови плащания за Гърция, възможност изобщо да не финансира оперативните си програми и да получава 100% преди затварянето им.”

Дончев напомни, че още преди години за съседите ни е било направено безпрецедентно изключение – дадена им е възможност да довнасят за проекти в европейския бюджет по-малко от съучастието на останалите държави членки. Това не е позиция против Гърция, подчерта Томислав Дончев. И попита какво се случва в държави, които полагат неимоверни усилия, включително със социални щети за гражданите си, за да не изпадат в подобни ситуации.

Дончев разкри, че е инструктирал представителя си да гласува с “не” по регламента 1303, ако същите правила не могат да бъдат прилагани спрямо България. “Въпрос на принципи, не са съседска заядливост. В Европа хем има едни и същи правила, хем не важат за всички понякога”, отсече вицепремиерът.

И се аргументира, че и България е в много специфична ситуация и заслужава също да е обект на специално финансиране: “Страдаме в размер на милиони евро от руските контрасанкции, но успяваме да се справим сами, без да искаме чужда помощ. Страдаме от руските контрасанкции в размер а милиони евро, изправени сме пред геополитически риск – от Украйна, Македония и Гърция. Това не е коментар против приятелите ни в Гърция, а искане за повече принципност и последователност, когато определяме европейските правила. Не искам галени деца в Европа”, заключи вицепремиерът.

Иначе между 5000 и 7000 компании от Гърция са преместили производството и работата си в България, подчерта той. И обясни факта с по-добрата данъчна основа и по-стабилната политическа и икономическа среда у нас.

Дончев сподели още, че по повод неизгодни изкупни цени, договорени по времето, когато Меглена Кунева е главен преговарящ с ЕС, е водил разговори, някои от които – “с по-закачлив тон”. И сподели, че в ЕС е пропаднала битката по-реформаторски настроените членки да наложат плащането да е вече не на единица обработваема площ – в България на практика необработваема нямало, а да е на по-справедливия показател единица произведена качествена продукция.

И заради неравномерното разпределение на еврокоридорите в Северна и Южна България БВП на глава от населението в София е 24 000 лв., в Пловдив и Стара Загора – 20 000 лв., а във Видин и Силистра – до 5000 лв. годишно, отчете вицепремиерът.

Ттой съобщи още една новина – на съвещание е попитал защо, при условие, че общините, министерствата и въобще всички ведомства, снабдяват еднотипни стоки – от кламери до автомобили, не се групират на доброволен принцип и възлагат обществените си поръчки заедно. “В най-лошия случай могат да различат на икономия от поне 10%, дори за консервативни стоки като автомобилите”, настоя Дончев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.