Рускиня украси 700 коня с 2 милиона кристала Блогърката Дария Радионова кара бавно бързата си кола, за да я забелязват

Парламентът прие окончателни промени в Закона за търговския регистър

Срещата във Владивосток приключи, Путин я определи като „съдържателна“

Нова експлозия разтърси Шри Ланка Причините за нея все още са неизвестни

Защо в индийските сериали няма секс?

Днес спират камионите над 12 тона по автомагистралите

Ким Чен-ун се надява на засилване на традиционните връзки с Русия

Временно е ограничено движението по АМ Тракия заради инцидент

Започна срещата на върха между Путин и Ким Чен-ун (СНИМКИ И ВИДЕО)

Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица

Шри Ланка е била предупредена преди месеци за мрежата от екстремисти

Путин пристигна във Владивосток за преговорите с лидера на Северна Корея

Невъзпитаната българска корупция Защо ни липсват таланти в това широкоизвестно масово световно явление

На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Томислав Дончев: Кризата в Гърция ще ощети парите от ЕС за България

Вицето на Бойко Борисов иска общини и министерства да правят групово обществените си поръчки, за да се пести. И намеква на колегата си Меглена Кунева, че като главен преговарящ не е договорила най-добрите субсидии

В Министерския съвет съвет е обсъдена възможността за масово връщане на българи от Гърция, а те са повече от 100 000. Имаме готовност да реагираме веднага при завръщането на българите, работещи в Гърция, а и то няма да е толкова лошо, понеже в България се търси работна ръка – дори туризмът ни перманентно страда от липсата на качествен човешки ресурс. Това заяви пред Канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев.

„Кризата в Гърция е тежко изпитание. Илюзия е да мислим, че дотук всичко е приключило – обърнете внимание на дебата в някои от държавите – членки, особено в големите нетни донори. Само след няколко години ще започнат преговорите за новата финансова рамка. Как мислите – дали след кризата в Гърция техните данъкоплатци ще са склонни да дават пари на държава бенефициент като България?“, предупреди за риска Дончев. И продължи: „Безпокои ме поредицата от специални мерки спрямо Гърция и допускането на новия регламент 1303, който ЕК съгласува в различни работни групи и вероятно ще бъде приет – повече авансови плащания за Гърция, възможност изобщо да не финансира оперативните си програми и да получава 100% преди затварянето им.“

Дончев напомни, че още преди години за съседите ни е било направено безпрецедентно изключение – дадена им е възможност да довнасят за проекти в европейския бюджет по-малко от съучастието на останалите държави членки. Това не е позиция против Гърция, подчерта Томислав Дончев. И попита какво се случва в държави, които полагат неимоверни усилия, включително със социални щети за гражданите си, за да не изпадат в подобни ситуации.

Дончев разкри, че е инструктирал представителя си да гласува с „не“ по регламента 1303, ако същите правила не могат да бъдат прилагани спрямо България. „Въпрос на принципи, не са съседска заядливост. В Европа хем има едни и същи правила, хем не важат за всички понякога“, отсече вицепремиерът.

И се аргументира, че и България е в много специфична ситуация и заслужава също да е обект на специално финансиране: „Страдаме в размер на милиони евро от руските контрасанкции, но успяваме да се справим сами, без да искаме чужда помощ. Страдаме от руските контрасанкции в размер а милиони евро, изправени сме пред геополитически риск – от Украйна, Македония и Гърция. Това не е коментар против приятелите ни в Гърция, а искане за повече принципност и последователност, когато определяме европейските правила. Не искам галени деца в Европа“, заключи вицепремиерът.

Иначе между 5000 и 7000 компании от Гърция са преместили производството и работата си в България, подчерта той. И обясни факта с по-добрата данъчна основа и по-стабилната политическа и икономическа среда у нас.

Дончев сподели още, че по повод неизгодни изкупни цени, договорени по времето, когато Меглена Кунева е главен преговарящ с ЕС, е водил разговори, някои от които – „с по-закачлив тон“. И сподели, че в ЕС е пропаднала битката по-реформаторски настроените членки да наложат плащането да е вече не на единица обработваема площ – в България на практика необработваема нямало, а да е на по-справедливия показател единица произведена качествена продукция.

И заради неравномерното разпределение на еврокоридорите в Северна и Южна България БВП на глава от населението в София е 24 000 лв., в Пловдив и Стара Загора – 20 000 лв., а във Видин и Силистра – до 5000 лв. годишно, отчете вицепремиерът.

Ттой съобщи още една новина – на съвещание е попитал защо, при условие, че общините, министерствата и въобще всички ведомства, снабдяват еднотипни стоки – от кламери до автомобили, не се групират на доброволен принцип и възлагат обществените си поръчки заедно. „В най-лошия случай могат да различат на икономия от поне 10%, дори за консервативни стоки като автомобилите“, настоя Дончев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.