Томислав Дончев: Кризата в Гърция ще ощети парите от ЕС за България

Вицето на Бойко Борисов иска общини и министерства да правят групово обществените си поръчки, за да се пести. И намеква на колегата си Меглена Кунева, че като главен преговарящ не е договорила най-добрите субсидии

В Министерския съвет съвет е обсъдена възможността за масово връщане на българи от Гърция, а те са повече от 100 000. Имаме готовност да реагираме веднага при завръщането на българите, работещи в Гърция, а и то няма да е толкова лошо, понеже в България се търси работна ръка - дори туризмът ни перманентно страда от липсата на качествен човешки ресурс. Това заяви пред Канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев.

"Кризата в Гърция е тежко изпитание. Илюзия е да мислим, че дотук всичко е приключило - обърнете внимание на дебата в някои от държавите - членки, особено в големите нетни донори. Само след няколко години ще започнат преговорите за новата финансова рамка. Как мислите - дали след кризата в Гърция техните данъкоплатци ще са склонни да дават пари на държава бенефициент като България?", предупреди за риска Дончев. И продължи: "Безпокои ме поредицата от специални мерки спрямо Гърция и допускането на новия регламент 1303, който ЕК съгласува в различни работни групи и вероятно ще бъде приет - повече авансови плащания за Гърция, възможност изобщо да не финансира оперативните си програми и да получава 100% преди затварянето им."

Дончев напомни, че още преди години за съседите ни е било направено безпрецедентно изключение - дадена им е възможност да довнасят за проекти в европейския бюджет по-малко от съучастието на останалите държави членки. Това не е позиция против Гърция, подчерта Томислав Дончев. И попита какво се случва в държави, които полагат неимоверни усилия, включително със социални щети за гражданите си, за да не изпадат в подобни ситуации.

Дончев разкри, че е инструктирал представителя си да гласува с "не" по регламента 1303, ако същите правила не могат да бъдат прилагани спрямо България. "Въпрос на принципи, не са съседска заядливост. В Европа хем има едни и същи правила, хем не важат за всички понякога", отсече вицепремиерът.

И се аргументира, че и България е в много специфична ситуация и заслужава също да е обект на специално финансиране: "Страдаме в размер на милиони евро от руските контрасанкции, но успяваме да се справим сами, без да искаме чужда помощ. Страдаме от руските контрасанкции в размер а милиони евро, изправени сме пред геополитически риск - от Украйна, Македония и Гърция. Това не е коментар против приятелите ни в Гърция, а искане за повече принципност и последователност, когато определяме европейските правила. Не искам галени деца в Европа", заключи вицепремиерът.

Иначе между 5000 и 7000 компании от Гърция са преместили производството и работата си в България, подчерта той. И обясни факта с по-добрата данъчна основа и по-стабилната политическа и икономическа среда у нас.

Дончев сподели още, че по повод неизгодни изкупни цени, договорени по времето, когато Меглена Кунева е главен преговарящ с ЕС, е водил разговори, някои от които - "с по-закачлив тон". И сподели, че в ЕС е пропаднала битката по-реформаторски настроените членки да наложат плащането да е вече не на единица обработваема площ - в България на практика необработваема нямало, а да е на по-справедливия показател единица произведена качествена продукция.

И заради неравномерното разпределение на еврокоридорите в Северна и Южна България БВП на глава от населението в София е 24 000 лв., в Пловдив и Стара Загора - 20 000 лв., а във Видин и Силистра - до 5000 лв. годишно, отчете вицепремиерът.

Ттой съобщи още една новина - на съвещание е попитал защо, при условие, че общините, министерствата и въобще всички ведомства, снабдяват еднотипни стоки - от кламери до автомобили, не се групират на доброволен принцип и възлагат обществените си поръчки заедно. "В най-лошия случай могат да различат на икономия от поне 10%, дори за консервативни стоки като автомобилите", настоя Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини