Комисията за борба със сивата икономика подкрепи отлагането на Закона за горивата с 6 месеца

МВР хвана дрога за 5,5 млн. лева (СНИМКИ) Задържани са 46 кг хероин и 13 кг амфетамини

Образователният министър: Децата, изучаващи религия, са възпитани и с ниски нива на агресия

БАБХ проверява случай с хранително натравяне при деца от две училища в София

Сърбия иска продължаване на „Турски поток” през нейната територия

Начална учителка в София към ученици: Не е възможно човек да стъпи на Луната (ВИДЕО)

Директор в „Локхийд Мартин”: Може да имаме сделка за Ф-16 до 9 месеца

Спецсъдът пак върна на прокуратурата делото за „Царските конюшни“

АПИ: Жалба блокира търга за ремонт на 20 км от пътя Мездра-Ботевград

Париж задейства план за Брекзит без сделка Мей стартира преговори, след като оцеля във вот на недоверие

Роналдо и „Юве“ след Първата: Това е само началото

С шоу по фигурно пързаляне ще бъде открита ледената пързалка в Благоевград

Фейсбук изтри стотици страници и акаунти, свързани с Русия

Ученици намериха портфейл с пари и документи и го предадоха в полицията

Сливен чества освобождението си на мястото, където Чинтулов посрещнал руските части

Наградиха прокурор за осъден областен управител

Главният прокурор Сотир Цацаров награди русенски обвинител за единствения осъден засега бивш областен управител в България. Кремена Колицова получи грамота за отлично изпълнени служебните задължения като наблюдаващ прокурор по делото, приключило с осъдителна присъда за Мария Димова.

За заменката на т. нар. Дом за гости 1 и 3 от бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк Липник край Русе срещу 5 маломерни апартамента в новата част на хотел „Дунав плаза“ прокурор Колицова разпитва лично 39 свидетели в Русе и София. Като доказателства тя изисква много документи от областната администрация в града, министерството на регионалното развитие и благоустройството, Сметната палата и други институции. Лично прокурорът назначава 4 експертизи.

С постановление на 2.12.2011 г. Кремена Колицова привлеча като обвиняеми Мария Димова, петима нейни служители от областната управа и лицензирания оценител Радка Настева. „Пожелавам на всички колеги да имат повече смелост и повече търпение, да разследват подобни дела срещу подобни обвиняеми, не знам в България дали има друга осъдителна присъда срещу областен управител, но в Румъния има постановени 25 осъдителни присъди срещу областни управители“, обясни прокурор Колицова.

НА 1 юли т.г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди присъдата на Великотърновския апелативен съд /ВТАС/ от 3 г. затвор условно с 3 г. изпитателен срок срещу Мария Димова. Оценителят на имота Радка Настева получи 1 г. затвор условно с 3 г. изпитателен срок. Двете трябва да платят солидарно 647 600 лв. глоба за нанесените щети на държавата. Останалите петима бивши служители на областна администрация са наказани с пробация.
В края на 2012 г. окръжният съд в Русе оправдава изцяло Мария Димова. Тя е оневинена по всички обвинения на прокуратурата за престъпление по служба, сключена неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и длъжностно присвояване на бракувани вещи от резиденцията за 24 329 лв. Съдът отхвърля и иска на държавата за разликата между действителните и пазарните цени на имотите.

ВТАС потвърждава оправдателните присъди, но ВКС му връща делото за ново разглеждане и се стига до осъдителни присъди. Докато трае съдебната сага бившата резиденция беше продадена на търг от частен съдебен изпълнител за 394 000 лв.

***
На 25 ноември 2008 г. „Хотел мениджмънт“ АД предлага, а на 30 декември с.г. Мария Димова подписва заповедта за замяна. Забраната за заменките влиза в сила на 6 февруари 2009 г. Регистрацията на сделката в службата по вписванията е на 16 февруари с.г. МС деактува имота от публична в частна държавна собственост, без прилежащите гори. Пустеещата „къща за отдих“ с 2766 кв.м. разгърната застроена площ е заменена за 400 кв.м обща жилищна площ във вътрешното крило на новопостроената част от хотел „Дунав плаза“. По документи пазарната оценка на резиденцията е за 1 010 352 лв. с ДДС, а апартаментите са за 1 021 980 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.