Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Министър Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

„Трейс Груп Холд” АД за пътя край Своге: Проектът е изпълнен качествено и в срок

Заплаха за ремонта на стадион „Българска армия” ВМРО: Съоръжението може да сподели съдбата на лифтовете на Витоша

„Партията за Брекзит” води за евровота

Председателят на КЕВР Иван Иванов: Увеличението на тока ще бъде с 3,6% от юли И трите ЕРП-та поискаха по-високи цени

Наградиха прокурор за осъден областен управител

Главният прокурор Сотир Цацаров награди русенски обвинител за единствения осъден засега бивш областен управител в България. Кремена Колицова получи грамота за отлично изпълнени служебните задължения като наблюдаващ прокурор по делото, приключило с осъдителна присъда за Мария Димова.

За заменката на т. нар. Дом за гости 1 и 3 от бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк Липник край Русе срещу 5 маломерни апартамента в новата част на хотел „Дунав плаза“ прокурор Колицова разпитва лично 39 свидетели в Русе и София. Като доказателства тя изисква много документи от областната администрация в града, министерството на регионалното развитие и благоустройството, Сметната палата и други институции. Лично прокурорът назначава 4 експертизи.

С постановление на 2.12.2011 г. Кремена Колицова привлеча като обвиняеми Мария Димова, петима нейни служители от областната управа и лицензирания оценител Радка Настева. „Пожелавам на всички колеги да имат повече смелост и повече търпение, да разследват подобни дела срещу подобни обвиняеми, не знам в България дали има друга осъдителна присъда срещу областен управител, но в Румъния има постановени 25 осъдителни присъди срещу областни управители“, обясни прокурор Колицова.

НА 1 юли т.г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди присъдата на Великотърновския апелативен съд /ВТАС/ от 3 г. затвор условно с 3 г. изпитателен срок срещу Мария Димова. Оценителят на имота Радка Настева получи 1 г. затвор условно с 3 г. изпитателен срок. Двете трябва да платят солидарно 647 600 лв. глоба за нанесените щети на държавата. Останалите петима бивши служители на областна администрация са наказани с пробация.
В края на 2012 г. окръжният съд в Русе оправдава изцяло Мария Димова. Тя е оневинена по всички обвинения на прокуратурата за престъпление по служба, сключена неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и длъжностно присвояване на бракувани вещи от резиденцията за 24 329 лв. Съдът отхвърля и иска на държавата за разликата между действителните и пазарните цени на имотите.

ВТАС потвърждава оправдателните присъди, но ВКС му връща делото за ново разглеждане и се стига до осъдителни присъди. Докато трае съдебната сага бившата резиденция беше продадена на търг от частен съдебен изпълнител за 394 000 лв.

***
На 25 ноември 2008 г. „Хотел мениджмънт“ АД предлага, а на 30 декември с.г. Мария Димова подписва заповедта за замяна. Забраната за заменките влиза в сила на 6 февруари 2009 г. Регистрацията на сделката в службата по вписванията е на 16 февруари с.г. МС деактува имота от публична в частна държавна собственост, без прилежащите гори. Пустеещата „къща за отдих“ с 2766 кв.м. разгърната застроена площ е заменена за 400 кв.м обща жилищна площ във вътрешното крило на новопостроената част от хотел „Дунав плаза“. По документи пазарната оценка на резиденцията е за 1 010 352 лв. с ДДС, а апартаментите са за 1 021 980 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.