Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Наградиха прокурор за осъден областен управител

Главният прокурор Сотир Цацаров награди русенски обвинител за единствения осъден засега бивш областен управител в България. Кремена Колицова получи грамота за отлично изпълнени служебните задължения като наблюдаващ прокурор по делото, приключило с осъдителна присъда за Мария Димова.

За заменката на т. нар. Дом за гости 1 и 3 от бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк Липник край Русе срещу 5 маломерни апартамента в новата част на хотел “Дунав плаза” прокурор Колицова разпитва лично 39 свидетели в Русе и София. Като доказателства тя изисква много документи от областната администрация в града, министерството на регионалното развитие и благоустройството, Сметната палата и други институции. Лично прокурорът назначава 4 експертизи.

С постановление на 2.12.2011 г. Кремена Колицова привлеча като обвиняеми Мария Димова, петима нейни служители от областната управа и лицензирания оценител Радка Настева. “Пожелавам на всички колеги да имат повече смелост и повече търпение, да разследват подобни дела срещу подобни обвиняеми, не знам в България дали има друга осъдителна присъда срещу областен управител, но в Румъния има постановени 25 осъдителни присъди срещу областни управители”, обясни прокурор Колицова.

НА 1 юли т.г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди присъдата на Великотърновския апелативен съд /ВТАС/ от 3 г. затвор условно с 3 г. изпитателен срок срещу Мария Димова. Оценителят на имота Радка Настева получи 1 г. затвор условно с 3 г. изпитателен срок. Двете трябва да платят солидарно 647 600 лв. глоба за нанесените щети на държавата. Останалите петима бивши служители на областна администрация са наказани с пробация.
В края на 2012 г. окръжният съд в Русе оправдава изцяло Мария Димова. Тя е оневинена по всички обвинения на прокуратурата за престъпление по служба, сключена неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и длъжностно присвояване на бракувани вещи от резиденцията за 24 329 лв. Съдът отхвърля и иска на държавата за разликата между действителните и пазарните цени на имотите.

ВТАС потвърждава оправдателните присъди, но ВКС му връща делото за ново разглеждане и се стига до осъдителни присъди. Докато трае съдебната сага бившата резиденция беше продадена на търг от частен съдебен изпълнител за 394 000 лв.

***
На 25 ноември 2008 г. “Хотел мениджмънт” АД предлага, а на 30 декември с.г. Мария Димова подписва заповедта за замяна. Забраната за заменките влиза в сила на 6 февруари 2009 г. Регистрацията на сделката в службата по вписванията е на 16 февруари с.г. МС деактува имота от публична в частна държавна собственост, без прилежащите гори. Пустеещата “къща за отдих” с 2766 кв.м. разгърната застроена площ е заменена за 400 кв.м обща жилищна площ във вътрешното крило на новопостроената част от хотел “Дунав плаза”. По документи пазарната оценка на резиденцията е за 1 010 352 лв. с ДДС, а апартаментите са за 1 021 980 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.