Наградиха прокурор за осъден областен управител

Главният прокурор Сотир Цацаров награди русенски обвинител за единствения осъден засега бивш областен управител в България. Кремена Колицова получи грамота за отлично изпълнени служебните задължения като наблюдаващ прокурор по делото, приключило с осъдителна присъда за Мария Димова.

За заменката на т. нар. Дом за гости 1 и 3 от бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк Липник край Русе срещу 5 маломерни апартамента в новата част на хотел "Дунав плаза" прокурор Колицова разпитва лично 39 свидетели в Русе и София. Като доказателства тя изисква много документи от областната администрация в града, министерството на регионалното развитие и благоустройството, Сметната палата и други институции. Лично прокурорът назначава 4 експертизи.

С постановление на 2.12.2011 г. Кремена Колицова привлеча като обвиняеми Мария Димова, петима нейни служители от областната управа и лицензирания оценител Радка Настева. "Пожелавам на всички колеги да имат повече смелост и повече търпение, да разследват подобни дела срещу подобни обвиняеми, не знам в България дали има друга осъдителна присъда срещу областен управител, но в Румъния има постановени 25 осъдителни присъди срещу областни управители", обясни прокурор Колицова.

НА 1 юли т.г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди присъдата на Великотърновския апелативен съд /ВТАС/ от 3 г. затвор условно с 3 г. изпитателен срок срещу Мария Димова. Оценителят на имота Радка Настева получи 1 г. затвор условно с 3 г. изпитателен срок. Двете трябва да платят солидарно 647 600 лв. глоба за нанесените щети на държавата. Останалите петима бивши служители на областна администрация са наказани с пробация.
В края на 2012 г. окръжният съд в Русе оправдава изцяло Мария Димова. Тя е оневинена по всички обвинения на прокуратурата за престъпление по служба, сключена неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и длъжностно присвояване на бракувани вещи от резиденцията за 24 329 лв. Съдът отхвърля и иска на държавата за разликата между действителните и пазарните цени на имотите.

ВТАС потвърждава оправдателните присъди, но ВКС му връща делото за ново разглеждане и се стига до осъдителни присъди. Докато трае съдебната сага бившата резиденция беше продадена на търг от частен съдебен изпълнител за 394 000 лв.

***
На 25 ноември 2008 г. "Хотел мениджмънт" АД предлага, а на 30 декември с.г. Мария Димова подписва заповедта за замяна. Забраната за заменките влиза в сила на 6 февруари 2009 г. Регистрацията на сделката в службата по вписванията е на 16 февруари с.г. МС деактува имота от публична в частна държавна собственост, без прилежащите гори. Пустеещата "къща за отдих" с 2766 кв.м. разгърната застроена площ е заменена за 400 кв.м обща жилищна площ във вътрешното крило на новопостроената част от хотел "Дунав плаза". По документи пазарната оценка на резиденцията е за 1 010 352 лв. с ДДС, а апартаментите са за 1 021 980 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони