В Швеция въвеждат данък върху месото, за да ограничат употребата му

Шведските власти планират да въведат данък върху месото с цел да се намали потреблението му и да се увеличи конкурентоспособността на селското стопанство в страната. Правителството е издало директива да бъдат създадени групи от експерти, които да проучат бъдещите предизвикателства пред Швеция.

Една от задачите на тези групи ще е да проучи как данък месо може да бъде инструмент за устойчиво потребление на храна, пише eaglereporters.com.

"Животните са много неефективен начин за производство на храна. Растенията се нуждаят от само една десета от необходимата на животните земя за производството на същото количество храна.

Областите, в които в момента се отглежда добитък, биха могли да бъдат използвани за производство на биогаз и торове. Това означава, че ние имаме възможност да произвеждаме много биоенергия ако намалим зависимостта ни от животните.

Това би могло да бъде от съществено значение за намаляването на зависимостта на Швеция от изкопаемите горива в дългосрочен план и би помогнало за развитието на шведското селско стопанство в дългосрочен план", коментират експерти. "Швеция също има потенциал за развитието на пазар за алтернативни вегетариански продукти, които биха могли да заместят месото и млякото", добавят те.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят