Симеон II пред CNN: Още не знам от какво почина баща ми, архивите мълчат (Видео)

В интервю за CNN и известната журналистка Кристиан Аманпур, бившият български премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че се е кандидатирал за поста, защото след 50 години в изгнание е сметнал, че това е най-добрият начин да подаде ръка. Той разказа, че се е почувствал много добре, защото е разбил мита, че кралските особи не са демократи.

Симеон призна, че никога не е вярвал, че ще се върне в България, дори смятал, че децата му няма да доживеят да видят промяната.

Основната тема на интервюто, взето в православен храм в Лондон, беше спасяването на българските евреи, в което бащата на Симеон играе основна роля. Сакскобургготски все още иска да разбере каква е причината за смъртта на цар Борис III. Той обясни подробно защо не сме могли да спасим евреите от Македония и Тракия, но заяви, че се чувства много горд заради опазването на живота на 48 000 души от вътрешността на страната: „Те не са били докоснати”.

Симеон сподели, че винаги се е чувствал с 12 години по-стар, защото станал цар само на 6 години, а за да встъпи в тази роля би трябвало да е поне на 18. Според него съмнителното във версията, че Борис е починал от сърдечен удар, е фактът, че агонизирал цяла седмица. Той разказа, че 30 години след смъртта му е проучил всички възможни архиви и документи, които са били декласифицирани. Не е имал достъп само до архивите в Москва.

„Направих много, за да поставя България на картата по много различни начини, чрез факта, че изведнъж станах министър-председател, което е необичайно. Но това помогна да бъде привлечено вниманието на хората и на политиците към България. Опитът ми от частния сектор и връзките ми с европейските кралски дворове помогнаха много, за да бъдат отворени вратите на НАТО и Европейския съюз, което беше и основната цел”, казва Сакскобургготски.

Той добави още, че около 4000 души са го посетили в Мадрид или са му се обадили след промените през 1989 година и са го карали да влезе в политиката, защото не били доволни от управлението. Тогава той осъзнал, че Берлинската стена наистина е паднала.

„Опитах се и да не търся никакво отмъщение. И мисля, че четирите ми години като министър-председател – нещо, което сега хората признават, са били най-спокойните и предсказуеми и без политическа дискриминация или партизанщина”, смята Сакскобургготски.

Гледайте цялото интервю ТУК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят