Обама: Хората в Африка се отдалечават от бедността

Американският президент Барак Обама похвали икономическия растеж на Африка по време на реч в Найроби, където е на посещение за първи път, откакто е на поста държавен глава.

"Африка се развива. Хората се отдалечават от бедността, доходите се вдигат, средната класа расте", каза Обама. "Африка е един от най-бързо развиващите се региони в света", добави още президентът, цитиран от световните агенции.

Обама трябва да посети мемориал на атентата от 1998 г., дело на Ал Кайда, преди преговорите за сигурност с президента на Кения.

Първото посещение като държавен глава в родината на баща му започна в петък.

Кенийските медии определиха пътуването като "завръщане у дома", а тълпи от хора аплодираха кортежа на президента от летището.

По-късно Обама се очаква да проведе двустранни разговори с кенийския президент Ухуру Кениата. Кореспондентът на Би Би Си за Източна Африка Карън Алън съобщи, че усилията на Кения в борбата с тероризма ще е основна тема на разговора.

Обама се срещна на вечеря и с дузина свои роднини. На голямата маса президентът на САЩ седна до своята доведена сестра Аума и баба си Сара. По-рано Аума го посрещна на летището заедно с кенийския президент Ухуру Кениата и другите официални лица, предадоха ТАСС и ДПА, цитирани от БТА.

Сара Обама дойде заедно с дъщеря си Масарт Обама и ръчно изработено столче от дърво като подарък за внука си.

Преди вечерята бабата на Барак Обама, която всички наричат мама Сара, покани американския държавен глава да посети гроба на баща си в село Когело в Западна Кения и да му се поклони, но той няма да посети мястото.

Бабата обеща да приготви за президента традиционни кенийски ястия от риба, пиле и царевична каша. Мама Сара не е пряк роднина на Обама. Тя е била третата жена на дядо му, но президентът обича да я нарича "баба".

В Найроби Обама ще участва в Глобалната предприемаческа среща на върха и ще се срещне с кенийския си колега Кениата. Това е четвъртата обиколка на Обама като държавен глава в Африка, но е първото му посещение в Кения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят