Министърът на отбраната на Шри Ланка подаде оставка, заради атентатите

БСП внесе оригинала на записа „Ало, Банов съм” в Апелативна специализирана прокуратура

Арестуваха изнудвачи, искали от емигрант 20 хиляди паунда

Премиерът във Варна: Загубихме две години за „Хемус“ заради отчуждителни процедури

Елена Йончева: България се намира в безспорно авторитарно управление

Байдън кандидат за президент на САЩ

Румяна Арнаудова: Доказателствата сочат, че къщата край Сандански е използвана само от Александър Манолев

Хубчев с оставка, Боби отрича

Справедлива оценка за защитените видове Търси се и лоби за регулиране на хищниците

Секретарят на община Чупрене ще изпълнява временно длъжността кмет

Алмодовар и Джармъш в конкуренция за „Златната палма”

Работата по проекта на Стратегията за детето е спряна по разпореждане на премиера Борисов

Предаде се и последният от петимата осъдени полицаи по делото „Чората”

ВМРО открива предизборната си кампания с концерт на Илия Луков

Откриха още дрога в дома на арестуван пласьор

„Чадърче“ спасява пациенти с инфаркт

– Модерното устройство 3 пъти намалява риска от фатален край при пациентите в тежко състояние

Лекарите в столичната университетска болница „Св. Екатерина“ спасяват пациенти с инфаркт, имплантирайки им модерно устройство във формата на чадърче (виж снимката).

“Между предсърдията и между камерите на сърцето има прегради. Там обаче може да се появят вродени дефекти или просто казано, отвори. Но ако са в областта на камерите, до тях може се стигне и в резултат на остър миокарден инфаркт“, обясни пред „Труд“ проф. Генчо Начев, директор на кардиологичната болница.

Нейният екип вече рутинно и от две десетилетия извършва непопулярната безкръвна интервенция при дефектите в следствие на вродените сърдечни пороци. „Иновативното е, че сме стартирали прилагането й с помощта на „чадърчето“ и при остър инфаркт. А както казахме, и в тези случаи се оформя отвор в резултат на умирането на тъканта между камерите“, обясни проф. Начев. Екипът на „Св. Екатерина“ прави описаната процедура за първи път при инфаркт през 2006-а, а последният пациент, спасен по този начин, е отпреди месец. „Този метод за лечение вече се утвърди при пациентите в критично общо състояние и с животозастрашаващия дефект, тъй като ако при тях се извърши класическата отворена операция, рискът от фатален край е 3 пъти по-голям“, обясни професорът. И уточни: „Вместо да спираме сърцето с машина и да правим операция на дефекта чрез байпас, ние извършваме следното – при т.нар. биещо сърце чрез байпас заобикаляме запушените съдове и веднага след това се имплантира устройството във формата на чадърче.“ А така дефектът се затваря и е отстранен.

Ползата

Възрастните оцеляват, а младите – с нормален живот

Безкръвната интервенция с имплантирането на устройството под формата на „чадърче“, която се извършва на пациентите над 70- и 80-годишна възраст с инфаркт, им дава шанс да оцелеят. А на младите хора със същата диагноза – да продължат напред и да имат пълноценен начин на живот. Само месец след лечението те са в състояние да започнат и да спортуват. Т.е. осигуряваме години живот, а и здраве в тях, обобщиха специалистите от „Св. Екатерина“.

Заради обезводняването

В горещините рискът от удар е по-голям

Ако хората не пият достатъчно течности в жегите, те се обезводняват. Така кръвта се „сгъстява“ и се влошава съотношението между плазмата и кръвните клетки. „Везните“ се накланят към кръвните клетки. А това е един от рисковите фактори за тромбоза, която води до инфаркт, обясниха специалисти от „Св. Екатерина“. Затова е толкова важно да се приемат повече течности, а пациентите с изявени симптоми за исхемична болест на сърцето да си взимат редовно антиагреганта, т. е. аспирина.

От кардиоболницата разказаха много интересен случай с 65-годишен пациент. Преди 18 г. лекарите му отпушили запушена артерия, но въпреки това функцията на сърцето оставала увредена и следващата стъпка била сърдечна трансплантация, ако има късмет да я дочака. „При болния обаче се появи и животозастрашаваща аритмия, което водеше до колапси, т.е. сърцето, вместо да се съкращава, трепери. Затова му се постави устройството кардиовертер дефибрилатор“, обясниха лекарите. А две години по-късно за първи път у нас и точно на този болен в „Св. Екатерина“ му се имплантират стволови клетки в сърцето, за да компенсират сърдечната недостатъчност. „При контролен преглед на пациента преди дни се установи, че батериите на кардиовертер дефибрилатора трябва да се сменят. Но нито те, нито устройството се плащат от НЗОК. А годишно поне 10 българи се нуждаят от дефибрилатора. Дано при новото остойностяване на дейностите от МЗ това да се случи“, казаха лекарите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.