Дейвид Камерън планира референдум за излизане от ЕС през 2016 г.

Британският премиер Дейвид Камерън смята да проведе референдум по въпроса за излизането на страната от Европейския съюз през юни 2016 година. Както посочва вестник "Индипендънт", така министър-председателят, който сам се обявява против скъсване на отношенията с Брюксел, възнамерява да се възползват максимално от сегашната вътрешна и външна политическа ситуация, така че в крайна сметка Великобритания да остане в ЕС, но в същото време да постигне редица искания на Лондон към общността.

"Според изчисленията на министър-председателя, през 2016 г. ще нараснат шансовете му за представяне на един доста ограничен пакет от реформи в ЕС и за избягване на икономическите рискове, които застрашават Великобритания в случай на излизане от ЕС", се посочва в статията, цитирана от БГНЕС.

Провеждането на такъв референдум до края на 2017 г. беше едно от предизборните обещания на Камерън.

Според източници на "Индипендънт", случаят с Гърция, която Брюксел не позволи да излезе от еврозоната , "въодушеви правителството, което реши, че желаните реформи ще бъдат гарантирани." В същото време в Лондон си дават сметка, че предложените от Великобритания промени в Лисабонския договор, засилващ ролята на европейските институции, ще бъдат ограничени.

Освен това в британския кабинет не искат референдумът през 2017 г. да съвпадне по време с президентските избори във Франция и за федерален канцлер в Германия, които могат значително да стеснят преговорното пространство за британците.

Що се отнася до вътрешната ситуация, Камерън ще използва нежеланието на сънародниците си да излизат от ЕС, което сега е много голямо. "Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за запазване на членството в ЕС е най-голяма от четвърт век", казва източникът на "Индипендънт".

Според изданието, Камерън може да обяви датата на референдума през октомври тази година, по време на конференцията на Консервативната партия в Манчестър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят