Откриват процедура за отдаване на летище Горна Оряховица на концесия

Откриват процедура за отдаване на международното летище в Горна Оряховица на концесия. Това реално е част от Стратегията за развитие на транспортната схема на България до 2020 г.

До броени дни в Министерски съвет ще се гласува решение авиообекта да бъде поет от финансово стабилен частен инвеститор. Целта е развитие на аеропорта чрез осигуряване на въздушен трафик и подобряване на търговските дейности. "Очаква се през септември да стартира и самата процедура и до края на годината да има избран концесионер", обясни кметът на Община Горна Оряховица инж.Добромир Добрев.

Според градоначалника изборът на концесионер е изключително важен, защото концепцията за железничарския град е да се развива като транспортен и индустриален център за Централна Северна България.

"Работим по проект за изграждане на нова индустриална зона в района на летището. От Общинския съвет е приета Наредба за насърчаване на инвестициите. Имаме и свободни терени в близост до аерогарата, които можем да предложим на вложители. През миналата година с решение на Министерски съвет, Министерството на отбраната безвъзмездно прехвърли на Общината правото да стопанисва имоти частна държавна собственост", разкри инж.Добрев.

Той допълни, че военното ведомство е предоставило за стопанисване комплекс терени в непосредствена близост до аеродрума с обща площ 365 дка, застроени с 59 сгради. Вече е одобрена промяната на Общия устройствен план на Горна Оряховица, с която тези терени се включват в строителните граници на града и се променя предназначението им от имот за специални нужди в терен с отреждане за смесена многофункционална зона.
"Идеята е имотът да се раздели на неголеми парцели за нуждите на бъдещи инвеститори за развитие на малко и средно производство.Замисълът е да се осъществяват безвредни производствени дейности, да бъдат вдигнати складове, търговски и офис помещения. Предвижда се да има паркинги, както и зелени площи за отдих на работещите", уточнява инж.Добромир Добрев.

В Областната стратегия за развитие е залегнало още обособяване на интермодален терминал между летището и близката контейнерна жп площадка.Това ще подпомогне карго полетите. "Всичко това е свързано с летището и затова за развитието на новата индустриална зона и терминала от изключителна важност е избора на концесионер", коментира инж.Добрев.

Летище Горна Оряховица се намира в централна северна България и е на равни разстояния до големите административни центрове - София, Пловдив, Варна, Бургас, както и до Стара Загора, Русе, Плевен. Авиобектът е на десетина километра от Велико Търново и само на 2-3 километра от жп гара Горна Оряховица, която е възлова не само за страната, но и с международни линии. Летището е до главните пътни артерии- София-Варна и Свиленград-Русе. за

"Чуждестранните туристи у нас са привлечени от разположените до Велико Търново и архитектурния резерват Арбанаси исторически обекти и природни забележителности. Бизнесмени, туроператори и спедитори пък проявяват интерес към възможностите за ползване на въздушен транспорт",казва инж.Добромир Добрев.
За съживяването на авиодейността са налице всички дадености. "Дължината на пистата на летището в Горна Оряховица е 2450 м. Приблизително толкова са и пистите на летищата във Варна и Пловдив. Има възможност за кацане на самолети с размах на крилете до 52 м и дължина до 62 м От 2004 г от аеропорта е демонтирана системата за точен подход и това от своя страна го прави по-непривлекателно за полети при намалена видимост", уточнява директорът на авиобектът Петър Петров.

От Министерството на транспорта обаче периодично се отпускат средства за ремонт и поддръжка на инфраструктурата. Преди година с 20 000 лв е рехабилитирана пистата. Със специална полимермодифицирана битумна паста са обработени 1100 м фуги по пистата.

Петър Петров информира, че през 2014 г летище Горна Оряховица има положителни финансови резултати. През изминалата година на аеропорта са кацнали 1492 самолети и вертолети. Обработени са 286 пътници и 116 тона товари. От началото на 2015 г. летището е обслужило 1010 въздухоплавателни машини. 10 от тях са били товарни полети. През аеропорта са минали 172 пътници и 210 тона товари.
"Напоследък летището е много предпочитано за бизнес и учебни полети. Има възможност за удължаване на пистата за излитане и кацане в западно направление. Налице са условия за изграждане на още 3 пътеки за рулиране от които една скоростна. Има капацитет за двойно увеличаване на перона в източно направление и изграждането на съвременен карго терминал", сподели Петър Петров.

Реализацията на всички тези възможности могат да превърнат аеродрума в най-голямото карго летище на Балканите."Концесията на летище Горна Оряховица ще спомогне за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, за достигане на заложените международни стандарти и категории, както и за трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговски дейности в региона", убеден е инж.Добромир Добрев.

Амбициозният управник е категоричен, че възраждането на летището ще спомогне за привличане на инвеститори, за разширяване на стопанските дейности и увеличаване на приходите от тях. "Многократно ще нарасне пътникопотока в региона и това ще допринесе за цялостното развитие на Великотърновска област", казва в заключение инж.Добромир Добрев.

снимки-Община Горна Оряховица

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони