Очакваме 100 000 българи да се върнат от Гърция

В Министерски съвет е обсъдена възможността за масово връщане на българи от Гърция, а тези българи са повече от 100 000. Това призна вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за Канал 3.

„Имаме готовност да реагираме веднага при завръщането на българите, работещи в Гърция, а и то няма да е толкова лошо, понеже в България се търси работна ръка – дори туризмът ни перманентно страда от липса на качествен човешки ресурс”, коментира Дончев.

Иначе между 5000 и 7000 компании от Гърция са преместили производството и работата си в България. Дончев обясни факта с по-добрата данъчна основа и по-стабилната политическа и икономическа среда у нас.

„Безпокои ме поредицата от специални мерки спрямо Гърция и допускането на новия регламент 1303, който ЕК съгласува в различни работни групи и вероятно ще бъде приет – повече авансови плащания за Гърция, възможност изобщо да не финансира оперативните си програми и да получава 100% преди затварянето им”, разказа още вицепремиерът.

Дончев разкри, че е инструктирал представителя си да гласува с „не” по регламент 1303, ако същите правила не могат да бъдат прилагани спрямо България. „Въпрос на принципи, не на съседка заядливост. В Европа хем има едни и същи правила, хем не важат за всички понякога”, добави той.

Вицепремиерът напомни, че още преди години за съседните ни е било направено безпрецедентно изключение – дадена им е възможност да довнасят за проекти в европейския бюджет по-малко от съучастието на останалите държави-членки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини