Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Проф. Румен Гечев: Проблемът на днешното управление не е в 10 или 30 апартамента, а че има милиардни загуби от нереализираните проекти

Откриха жилище на над 13 000 години на крепостта Ряховец

Жилище на над 13 000 г изникна на крепостта Ряховец край Горна Оряховица. Археолози, които стъпиха за първи път след 23 г на калето са попаднали на древния дом от ранно желязната епоха, в който са намерени пръснати по пода почти цели керамични съдове. Предстои реставрация на ценните находки.

Наскоро крепостта Ряховец получи статут за паметник на културата от национално значение.За разкопките пък бяха осигурени 20 000 лв от Община Горна Оряховица със съдействието на кмета на железничарския град инж.Добромир Добрев. За 25 дни бяха проучени няколко сектора – главната и северната порти, както и пространствата около тях чрез залагане на два сондажа.

„Установени бяха няколко строителни периода в изграждане на главната порта през Средновековието, както и градеж от суха зидария, който се обвърза с желязната епоха. Под него бе регистрирано и съоръжение, вероятно пещ за изработка на керамика“, обясни проф.д-р Хитко Вачев, който е научен консултант на екипа, проучващ твърдината.
Историкът допълва, че археологическите изследвания на Ряховец могат да докажат, че това е една от първите укрепителни системи, намиращи се в Централна Северна България, построена от тракийското племе кробизи.

„Крепостта Ряховец е най-прецизно изграденото военно съоръжение в Средновековна България в периода 12- 14 век. Няма друга твърдина с толкова перфектно построени порти, крепостни стени и кули. Уникалната фортификация означава, че част от средновековната ни армия е била базирана в Ряховец, а не в столицата Търново“, казва още проф.д-р Хитко Вачев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.