Пустинна котка, обучени кучета и пожарни превзеха Морската градина във Варна Демонстрации и селфита бяха част от кампанията в помощ на 4 деца на загинали полицаи

Боклукчийска мафия тараши Бургас

Всяка трета кола – със зимни гуми в жегата Това е толкова опасно, колкото да караш с летни гуми през зимата, казва рали шампионът Крум Дончев

500 хил. лв. за ремонт получи Националната библиотека

Автобусен обръщач става парк с фонтан

Накъде след Европредседателството Нов вътрешен сюжет очаква Борисов

Роми хвърляха камъни по полицаи в Ботевград

Данаил Кирилов: Подозирам завист и ревност от страна на опозицията

Рускиня се удави в Поморие

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн кръсти дъщеря си Нийв

На терена са 10 срещу 11 и… Германия винаги печели

Валентин Радев към Корнелия Нинова: Не сме говорили, че ще назначаваме 6000 полицаи

Горяха къща и стопанска постройка заради човешка небрежност Огнеборците спасиха две сгради в Свищов от изпепеляване

Певицата Михаела Маринова пред „Труд”: Никога няма да изпея нещо, което не е смислено 20-годишната изпълнителка представи най-новото си парче „Очи в очи”

Освободиха трима турски инженери, отвлечени през ноември в Либия

Откриха жилище на над 13 000 години на крепостта Ряховец

Жилище на над 13 000 г изникна на крепостта Ряховец край Горна Оряховица. Археолози, които стъпиха за първи път след 23 г на калето са попаднали на древния дом от ранно желязната епоха, в който са намерени пръснати по пода почти цели керамични съдове. Предстои реставрация на ценните находки.

Наскоро крепостта Ряховец получи статут за паметник на културата от национално значение.За разкопките пък бяха осигурени 20 000 лв от Община Горна Оряховица със съдействието на кмета на железничарския град инж.Добромир Добрев. За 25 дни бяха проучени няколко сектора – главната и северната порти, както и пространствата около тях чрез залагане на два сондажа.

“Установени бяха няколко строителни периода в изграждане на главната порта през Средновековието, както и градеж от суха зидария, който се обвърза с желязната епоха. Под него бе регистрирано и съоръжение, вероятно пещ за изработка на керамика”, обясни проф.д-р Хитко Вачев, който е научен консултант на екипа, проучващ твърдината.
Историкът допълва, че археологическите изследвания на Ряховец могат да докажат, че това е една от първите укрепителни системи, намиращи се в Централна Северна България, построена от тракийското племе кробизи.

“Крепостта Ряховец е най-прецизно изграденото военно съоръжение в Средновековна България в периода 12- 14 век. Няма друга твърдина с толкова перфектно построени порти, крепостни стени и кули. Уникалната фортификация означава, че част от средновековната ни армия е била базирана в Ряховец, а не в столицата Търново”, казва още проф.д-р Хитко Вачев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.