Кортеж на НСО засече пловдивско семейство, вади автомати (обновена)


Семейство от Пловдив се оплака в неделя по обяд пред местната телевизия “Трафик ТВ”, че гардове от Националната служба за охрана (НСО) са ги заплашили с автомат “Калашников” на автомагистрала “Тракия” в района на Стара Загора.


Коста Костов и съпругата му Гергана се прибирали от морето заедно с тригодишната си дъщеря с двата си лични автомобила, когато забелязали зад тях на километър и половина с висока скорост бързо да се приближава кортеж на НСО с включени сирени. Жената, която пътувала отпред с едната кола, не могла обаче да се прибере в крайната дясна лента, тъй като точно в този момент пред нея изскочил бавно движещ се тежкотоварен камион, и тръгнала да го изпреварва. По този начин тя забавила кортежа и си навлекла гнева на гардовете на НСО.


“В далечината видях коли със сини и червени светлини, които бяха включили всички фарове, бипкаха и святкаха. Предупредих съпругата си, но точно тогава пред нас се включи ТИР, който се движеше с 40 км/час, а ние със 130. Буквално нямаше къде да отидем. Погледнах колите, че са отзад и се движат бързо, но прецених, че ще можем да изпреварим тира. Изнесох се вляво, жена ми и тя тръгна да се изнася, само че нейната кола е мъничка и маломощна и й трябваше повече време, за да набере скорост. Жена ми бе в средната лента и ескортиращият джип започна да я избутва. След като я избутаха, на мен буквално ми падна пердето и тръгнах да ги догоня. В момента, в който се опитах да се изравня с ескортиращата кола, бях засечен. Нормално, това явно е в правилата. Но за да демонстрират показност, отвориха прозореца и извадиха автомат “Калашников”. Не го насочиха към мен, а просто извадиха автомата. Аз само ги помолих да спрат, да ми обяснят какво точно сме направили, къде сгрешихме, но това така и не стана. Направих 3-4 опита, които завършиха с този показан автомат. Моята жена се разтрепера и спря колата. Единственото място, на което може да се срещне това, което видях днес в България, е Централна Африка. Ако господата упавляващи и тези, които имат пагон, си мислят, че ние сме Африка, просто да го кажат. Ще си вземем оръдия и ще излезем на пътя, да се стреляме взаимно. Кому е нужно всичко това? Днес жена ми се справи със ситуацията, но утре някой може да няма този късмет и пак няма да има виновни”, коментира Коста Костов.


Пиарката на НСО Нели Иванова обясни, че цивилната кола не е подала сигнал за изпреварване. Тя отказа да съобщи кого са превозвали гардовете с кортежа и дали е практика да плашат граждани с автомати.




Не признават
вина при
инциденти

По традиция служителите на НСО не признават вина при пътни инциденти. При последния официален отчет на катастрофите с държавни гардове стана ясно, че само 8 от всички 26 катастрофи през 2012 г. с коли на НСО са по вина на охранителите. Останалите 18 инцидента са причинени от другите шофьори на пътя, или две трети от катастрофите, пресметна той. Всички произшествия тогава се разминали само с материални щети.
Не било обаче винаги така - през 2002 г. шофьор на НСО помля със служебен “Хюндай” две таксита и рани трима души до столичния хотел “Принцес”, а година по-рано шофьор на НСО уби на място жена на изхода на летище София.


СЪВПАДЕНИЕ С ВИЗИТА НА БОРИСОВ

Кортежът не е возел
човек от кабинета


Гергана Костова позвънила на тел. 112, за да съобщи за инцидент, откъдето я свързали с дежурен полицай в Пловдив. “Той пое ангажимента да се свърже с НСО. Оттам му казали, че по телефона нито на мен, нито на него да дадат обяснение. Ако реша да потърся някакво обяснение, трябвало да го направя в писмен вид”, твърди майката, в чиято кола пътувала 3-годишната й дъщеря.


Докато Коста и Гергана Костови се жалваха пред екип на “Трафик ТВ” в Пловдив, премиерът Бойко Борисов режеше лентата на новата пречиствателна станция в град Раковски. Премиерът сам шофираше първия от четирите черни джипа от кортежа, който пристигна от автомагистрала “Тракия” в квартал “Секирово” с включени фарове и сини и червени светлини отгоре на таваните.


Кортежът не е обслужвал никой представител на Министерския съвет, заявиха пред “Труд” от пресслужбата на “Дондуков” 1. НСО охранява още топдържавници от президентството и от парламента, както и транспортира висши магистрати.


ИНЦИДЕНТИ С НСО

Лек удар с
Първанов


20. 05. 2011 г. С фалстарт започва посещението на президента Георги Първанов в Кърджали. Малко след 10 ч преди новия мост над река Арда, пред светофарната уредба на кръстовището, пилотна кола на НСО се удря в лек автомобил с кърджалийска регистрация.


Неспазена дистанция


20. 06. 2011 г. Кола на НСО се удря в друга на пешеходна пътека в центъра на София. БМВ, зачислено към администрацията на президента, не е спазило дистанция и е ударило движещ се преди него “Сааб” до кръстовището на ул. “Г. С. Раковски” и “Иван Вазов”. Саабът спрял, за да даде възможност на пешеходка да пресече на пътека “зебра”.


Гард удря майка с дете


13. 06. 2007 г. Служител на НСО удря с автомобила си майка с дете на пешеходна пътека в столичния квартал “Свобода”. След като блъска майката с детето, той изскача от колата и отправя обидни реплики. По време на скандала заявява, че е полицай. После потегля с автомобила си. Граждани - свидетели на инцидента, подават сигнал, малко по-късно пътни полицаи засичат нарушителя и го залавят.


Челен удар в автобус


16. 11. 2002 г. Автомобил на НСО се блъска челно в автобус на пътя Симитли - Разлог край местността Предела. Загива полк. Пламен Бачев на 42 години. Автомобилът “Мерцедес” е на авангарда на националната служба. Двама други служители на НСО са пострадали в катастрофата - полк. Димо Вълчев на 46 години, който е шофирал, и майор Юлиян Михайлов - на 33 години. Колата е пътувала във връзка с посещението на президентите на България и Македония в Банско и Мелник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони