Гръцки вестник: Ципрас планира предсрочни избори в Гърция

Политическа надпревара до 18 август за постигане на споразумение с европейските кредитори, а на 8 ноември свикване на предсрочни избори в Гърция.

Това е амбициозната лятно-есенна програма на гръцкия премиер Алексис Ципрас според гръцкия вестник "Етнос".

Между приоритетни мерки на правителството като премахването на ранното пенсиониране, премахването на субсидиите и данъчните ползи за земеделските производители и преструктурирането на държавната администрация, Ципрас цели до 18 август да е завършил преговорите за новия гръцки заем.

Според "Етнос" Ципрас не планира да застраши сключването на договора или да направи стъпки, които биха върнали Гърция крачка назад. След евентуалното постигане на споразумение до средата на август, заради което ще се "жертва" и 15 август , когато се празнува Богородица и е един от основните празници в Гърция, следващата стъпка ще бъде гласуване на законите в парламента. Целта е мерките в споразумението да започнат да се прилагат възможно най-бързо.

Според информацията, ако целият този план върви гладко и се започне с прилагането на мерките за гарантиране финансова помощ за страната, Ципрас планира да свика предсрочни избори през ноември, за да сложи край на вътрешните проблеми и разцеплението вътре в СИРИЗА.

"Катимерини" добавя, че в момента Ципрас не мисли за правителство на националното спасение и смята сам да довърши задълженията към кредиторите, а след това да позволи на народа да се произнесе около политическото бъдеще на държавата, въпреки че опозицията се противопоставя остро на идеята за избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят