Оспорват прихващане за 25,9 млн. евро в КТБ

Синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев са предприели нови действия по оспорване в съда на прихващания, които може да увредят имуществото на банката. Това става ясно от редовния им седмичен отчет, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Синдиците са подали в Софийския градски съд молба срещу акционерно дружество, с която се иска направените от него прихващания да бъдат обявени за недействителни. Едното е на стойност 25,9 млн. евро, а другото - 2,2 млн. долара. Сделките са били направени преди отнемането на лиценза на банката, докато тя е била под специален надзор.

В края на миналата година бяха направени спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, които позволиха да се оспорват в съда и такива прихващания. Първоначално в съда можеха да се атакуват само сделки, направени след обявяването на датата на неплатежоспособност.

По данни на БНБ по време на специалния надзор в КТБ до отнемането на лиценза й на 6 ноември 2014 г. са подадени изявления за прихващания на стойност 779 млн. лв. Отделно от това синдиците са подали молба в съда и срещу друго дружество, което е направило прихващане за 12,3 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес