Убиец рани надзирател в опит за бягство (обзор)

Затворник, който излежава присъда за убийство, намушка два пъти с остър предмет надзирател в Софийския затвор.

“Труд” научи, че това е 34-годишният Костадин Илиев, който през 2008 г. уби зверски съпругата си Диляна Георгиева в столичния кв. “Овча купел”.

Инцидентът станал вчера около 14,30 ч, когато затворникът имал свиждане от свой братовчед от Перник. В джоба си Илиев носел острие, което сам си наточил. В начало на посещението той не показвал никакви странности, но изведнъж, както седял на стола, скочил и се нахвърлил върху 29-годишен надзирател. Бутнал го и го наръгал два пъти в ръката. След това се опитал да прескочи преградата, за да избяга от помещението. Опитът му бил неуспешен, тъй като върху него се хвърлил друг тъмничар и го заловил. Раненият надзирател бил откаран в болница. От “Пирогов” съобщиха, че той е без опасност за живота.

От Министерството на правосъдието потвърдиха за инцидента, но заявиха, че тепърва ще се изясняват причините за случилото се.

Една от основните версии гласи, че Илиев имал намерение за бягство и затова носел в себе си острия предмет, който измайсторил преди дни. Помещението за свиждания обаче е било добре охранявано. Затова не е изключено затворникът да е изпаднал в нервна криза и извадил самоделното оръжие. Възможно е и братовчед му да го е ядосал с някакви реплики.

Предстои затворникът да бъде обвинен и съден и за най-новото си престъпление.

Зад гърба си Илиев има едно успешно бягство от затворническото общежитие “Казичене”. През 2008 г. той бе обявен за национално издирване. Тогава мъжът излежавал присъда от 4 години затвор за грабеж и отвличане и му оставали само 5 месеца.Той се прибрал в дома си в блок 3 в столичния кв. “Овча купел”. Там нападнал съпругата си - 22-годишната Диляна Георгиева, с която имали и дете. Илиев я обвинил, че му изневерява, докато той лежи в затвора. Последвал скандал, който завършил с няколко пробождания с нож в тялото на младата жена. След престъплението Илиев избягал и се скрил. Полицията успяла да го залови два дни след кръвопролитието в местност близо до София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право