Рашидов и Портних умуват какво да правят с Дупката във Варна

Кабинетът усилено търси възможности за решаването на казуса с Дупката в центъра на Варна, а конкретно решение ще се вземе до края на тази година. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов, след като заедно с кмета Иван Портних лично обиколи грозния кратер в сърцето на града.

В момента теренът от 3775 кв. м е притежание на бизнесмена Георги Гергов. Той обаче не може да го оползотвори заради ветото за строеж, наложено от намерените в района ценни артефакти. “За да прехвърли собствеността на държавата, той иска да си върне милионите, които е платил, за да придобие терена”, разясни Рашидов, според когото става дума за 12 млн. лв.

Той окачестви ситуацията като “Параграф 22”, тъй като нито собственикът може да строи, нито общината да осъществи идеите си за центъра на града.

За разплитането на гордиевия възел ще се търси съдействието на премиера Бойко Борисов. Милионите за компенсация могат да се осигурят чрез европрограми за периода 2015-2020 г., а за новата визия на Дупката може да бъде обявен международен архитектурен конкурс, поясни Рашидов.

“Когато има желание, пари могат да се намерят. Обидно е центърът на Варна да стои в този вид. Ако искаме да развиваме туризъм, крайно време е някой да намери смелост и държавническо поведение и този проблем, загърбван от много правителства, веднъж завинаги да се реши”, отсече министърът.

Той припомни, че първи стъпки за търсене на решение предприел единствено кабинетът на ГЕРБ в първия си мандат.

А Дупката загрозява центъра още от соцвреме. Тя се появи в края на 80-те години, след като местната власт събори цяло каре къщи с идеята там да вдигне търговски дом. При строителните работи обаче бяха открити част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV век преди Христа, които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост.

Намерени бяха и руини от късната античност. Според становището на Института по паметници на културата останките са уникални и не бива да се местят. Идеята на общината е да ги превърне в музей на открито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини