6800 лв. награден фонд за призьорите в маратона Галата – Варна 78-издание на най-старото плувно състезание е под патронажа на министъра на спорта Красен Кралев

Бойният ни флот получи бързоходни моторни лодки

Цвета Караянчева присъства на молебена за чадородие в Троянския манастир

Кораб с 230 мигранти чака дипломатическо решение в морето

Щормови вятър остави села и квартали в Ломско без ток

Силвестър Сталоун – Бяга от затвора

Хети дефилираха с облекла преди 4000 години Спектакълът от Турция е жест към европредседателството ни

Турската полиция задържа 47 заради връзки с Гюлен

Ройшин Мърфи и Айо „взривиха“ парк „Македония“ в първата вечер от фестивала „Francofolies.Благоевград” 2018

Заловиха обявен за издирване в Сливен, търсейки избягалия затворник Борис Иванов

Русия ще тества двигатели с използването на реактивен йод

Възродиха Средновековието в магическата “Мадара”

Тейлър Суифт и Найл Хоран пяха в дует на лондонския стадион “Уембли”

Предизборната агитация в Турция приключва в 18 ч. днес

Евродепутат и заместник-министри оцениха високо фестивала „Francofolies. Благоевград“

Рашидов и Портних умуват какво да правят с Дупката във Варна

Кабинетът усилено търси възможности за решаването на казуса с Дупката в центъра на Варна, а конкретно решение ще се вземе до края на тази година. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов, след като заедно с кмета Иван Портних лично обиколи грозния кратер в сърцето на града.

В момента теренът от 3775 кв. м е притежание на бизнесмена Георги Гергов. Той обаче не може да го оползотвори заради ветото за строеж, наложено от намерените в района ценни артефакти. “За да прехвърли собствеността на държавата, той иска да си върне милионите, които е платил, за да придобие терена”, разясни Рашидов, според когото става дума за 12 млн. лв.

Той окачестви ситуацията като “Параграф 22”, тъй като нито собственикът може да строи, нито общината да осъществи идеите си за центъра на града.

За разплитането на гордиевия възел ще се търси съдействието на премиера Бойко Борисов. Милионите за компенсация могат да се осигурят чрез европрограми за периода 2015-2020 г., а за новата визия на Дупката може да бъде обявен международен архитектурен конкурс, поясни Рашидов.

“Когато има желание, пари могат да се намерят. Обидно е центърът на Варна да стои в този вид. Ако искаме да развиваме туризъм, крайно време е някой да намери смелост и държавническо поведение и този проблем, загърбван от много правителства, веднъж завинаги да се реши”, отсече министърът.

Той припомни, че първи стъпки за търсене на решение предприел единствено кабинетът на ГЕРБ в първия си мандат.

А Дупката загрозява центъра още от соцвреме. Тя се появи в края на 80-те години, след като местната власт събори цяло каре къщи с идеята там да вдигне търговски дом. При строителните работи обаче бяха открити част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV век преди Христа, които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост.

Намерени бяха и руини от късната античност. Според становището на Института по паметници на културата останките са уникални и не бива да се местят. Идеята на общината е да ги превърне в музей на открито.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.