5000 души слушаха джаз на връх Перелик

Над 5000 души се събраха на най-високия връх в Родопите - Перелик (2191 м), за да слушат джаз под звездите в сламена зала.

Еко джаз фестивалът "Звукът на тишината" събра на 10-ото си юбилейно издание през уикенда рекорден брой публика, каза и инициаторът за провеждането му Кирил Асенов. Залата за феста пред Къщата на мечките, беше претъпкана с народ в събота вечерта. Поляните наоколо бяха населени още от петък с десетки палатки.

Изпълнителите създадоха музикална феерия. Освен българи от цялата страна на връх Перелик за феста се качиха много чужденци, сред които специално дошли меломани от Италия и Нова Зеландия. Представители на различни дипломатически мисии у нас, бившата вицепремиерка Екатерина Захариева, бившите министри от правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев и Любка Качакова, както и актрисата Мая Бежанска също потънаха в джаза.

За поредна година на феста бе Соломон Паси със съпругата си Гергана и децата им. Винаги идваме на екоджаз фестивала, но тази година го съчетахме и с родова среща на Узуновия род в Смолян, от който имам корен, каза Соломон Паси.

На сцената пред четирите огнища първо забиха джаз фюжън китаристът Сакис Закариадес с групата му Soundays. "За първи път свирим на толкова високо място. За мен беше голяма изненада, че тук има много хора. Джазът е рядкост на Балканите, но това, което виждам днес, е че го харесват. Изглежда, че природата и джазът са в симбиоза. Времената са трудни за този стил сега, защото музиката не е комерсиална, няма за нея много такива средища по света като това. Имаше времена, когато джаз се слушаше от богати хора, но вече не е така. Тук не е джазът на скъпия ресторант, а импровизация и креативност", каза Закариадес.

На сцената заби и саксофонистът Ричард Торн с бандата си "Ребелинкс". Музикантът е родом от Тринидад и Тобаго, но като малък семейството му емигрира в Канада, където живеят в метро, а бащата печели за прехраната, като свири на саксофон. След това се местят в САЩ. Ричард преживява трансплантация на бъбреците след тежка криза по време на концерт. "За първи път съм в България и свиря на такава надморска височина. Чувството е страхотно, гледайки огньовете. Не знаех за България, но за мен е чест да дойда пак", каза Торн.

Публиката бурно аплодираше българските ни икони от Dirty Purchase, а Vataff Project & Антон Карадимчев впечатлиха с импровизации с фолклорни ритми и дори използваха микрофония в интерпретаците. "Уникално събитие, страшно приятно е, че тук има все повече хора, това значи, че българският народ не може да бъде приспан толкова лесно. Чувството е космическо, очевидно в България, каквото и да си говорим, има много хора, които обичат хубава музика", каза Иван Лечев.

С балканско-средиземноморски и ориенталски джаз микс публиката беше разтърсена и от триото "Болкан стрингс" от Сърбия, което има внушително портфолио от изяви по света. Тримата обраха овациите, свирейки заедно на една китара. Балканите бяха представени и от турския флейтист Ерен Кошкунер и неговия квартет.

"Благодаря на всички, които 10 години се борят да има това събитие. Благодаря на всички банди, които свириха тук и направиха това място известно. Защото вече сме известна дестинация и банди от цял свят искат да свирят тук. Обещаваме да го правим още по-хубаво, истинска брошка на Родопите", каза от сцената Кирил Асенов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура