Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Проф. Румен Гечев: Проблемът на днешното управление не е в 10 или 30 апартамента, а че има милиардни загуби от нереализираните проекти

Рибари ще стават туроператори Турски сафрид по 7 лв. килото заля пазара

Вебер ще спира „Северен поток 2”

Нова партия ще агитира за „оставане” в ЕС

Заемите за граждани с нов рекорден ръст Опитите на БНБ да охлади кредитирането засега не дават резултат

В 46 общини връщат пари от данък сгради Може да приспадат от други задължения

Путин и Ким Чен-ун ще се срещнат на 25 април във Владивосток

„Билд“: „Златна“ грешка на Путин струваше на Русия 15 милиарда долара

За да се освободи от доларовата си зависимост, през последните години Русия купуваше активно злато, пише „Билд”. Но това се оказа и „златна” грешка на Владимир Путин, след като цената на благородния метал се понижи значително. В резултат от покупките, загубите на държавата се изчисляват на 15 милиарда долара.

В същото време, утроявайки златните си запаси, Русия се оказа в тежка ситуация поради изчерпването на доларовите си авоари. Това може да се окаже фатално за руската икономика и социална политика.

От 2007 година досега Москва е утроила златните си запаси и вместо 400 тона тогава вече разполага с 1275 тона от жълтия метал. Само през юни бяха закупени нови 24.2 тона.

В последно време обаче цената на златото стремително пада по световните борси и само от началото на 2014 година досега то е загубило 20% от предишната си стойност. Една тройунция вече струва 1100 долара, най-ниското равнище от 2010 година досега. Прогнозите са цената да слезе дори под 1000 долара.

Проста сметка показва, че 1275 тона злато в Русия сега могат да донесат същите долари, както 836 тона, които руската хазна притежаваше през 2011 година. Или общо загубата е в размер на около 15 милиарда долара.

Владимир Путин е в трудно положение, защото ако реши да продава злато, за да увеличи доларовите си запаси, може да провокира ново поевтиняване и така да увеличи загубата си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.